Fabula și morala ei – rol esențial în dezvoltarea personalității copilului

Rolul poveștilor în viața copiilor este deja cunoscut de toată lumea, dar puțini părinți au înțeles de ce este bine să le citească și fabule. Din păcate, lectura acestora este mai puțin utilizată de părinți, deși această operă epică are o lungă istorie, care provine din antica Mesopotamie, o regiune situată în Orientul Apropiat. Specialiștii consideră că fabula are un rol moralizator, dar și unul educator, și că trebuie să facă parte obligatoriu din viața celor mici. 

În articolul de mai jos, vei descoperi numeroase informații, poate cunoscute deja, despre fabulă, cum ar fi definiția și trăsăturile sale, dar vei afla care este rolul ei în dezvoltarea personalității prichindeilor și răspunsurile la unele întrebări pe care, poate, ți le-ai pus.

Cuprins:

1. Fabula: definiție și trăsături – Informații utile pentru părinți, educatori și copii 

2. Importanța fabulei în dezvoltarea psihică a copilului preșcolar

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre fabulă

1. Fabula: definiție și trăsături – Informații utile pentru părinți, educatori și copii

Pentru a înțelege cât de importantă este fabula în educație, adulții trebuie să aibă câteva cunoștințe generale despre locul unde a apărut, cum este definită, care sunt caracteristicile sale. Practic, ei trebuie să cunoască aproape totul despre fabulă, chiar și numele unor scriitori care au reușit să-și facă un nume în acest domeniu. În acest fel, vor ști cum să o utilizeze acasă pentru educarea preșcolarilor.

Ce înseamnă fabula?

Fabula este o scurtă poveste alegorică, în versuri sau în proză, în care autorul personifică animale, plante, fenomene ale naturii și lucruri care satirizează anumite defecte ale oamenilor, cu scopul de a le îndrepta, care cuprinde povestioara propriu-zisă și morala. 

Care sunt trăsăturile fabulei?

  • personificarea și alegoria;
  • umorul;
  • morala explicită sau implicită;
  • tipurile umane puse în evidență de autor.

Care este prima fabulă apărută în istorie?

Prima fabulă creată în adevăratul sens al cuvântului, care are o morală, este ”Privighetoarea și eretele”, povestită de Hesiod, în lucrarea sa, ”Munci și zile” (secolul al VIII-lea î.Hr.). Esop este cel care a devenit părintele fabulei (secolul al VI-lea î.Hr.) și un adevărat izvor de inspirație pentru scriitorii de mai târziu, cum ar fi Jean de la Fontaine. 

Exemple de fabule celebre:

Dintre fabulele celebre, în proză sau în versuri, câteva exemple merită reținute și pentru autorii de cărți de colorat, care vor să pună la dispoziția micuților o modalitate plăcută de a petrece timpul, după ce au ascultat fabula citită de părinți:

  • ”Greierele și furnica”, ”Corbul și vulpea”, ”Lupul și mielul”, scrise de Jean de la Fontaine;
  • ”Leul și țânțarul”, ”Ciuma dobitoacelor”, ”Gâștele”, ”Leul la vânat”, ”Lupul și păstorul”, de Ivan Andreievici Krâlov;
  • ”Boierul și argatul”, ”Bivolul și coțofana”, ”Doi prieteni”, ”Măgarul în grevă”, de George Topârceanu;
  • ”Plugul și tunul”, ”0 și 1”, de George Ranetti etc.

Părinții trebuie să înțeleagă că fabulele, aceste scurte povestioare doar în scris sau și în poze, au câte o morală și îi învață pe prichindei ce este bine și ce este rău în societate, mult mai bine decât o fac vorbele lor. Ei învață ce este dreptatea, cinstea, responsabilitatea, bunătatea, altruismul, empatia, precum și alte valori pe care și le însușesc, de regulă, în copilărie. Cu ajutorul fabulei sau a poveștilor pentru copii, micuții acumulează experiențe de viață, iar adulții înțeleg cum să gestioneze mai ușor anumite situații în familie. 

2. Importanța fabulei în dezvoltarea psihică a copilului preșcolar

Fabula are un caracter educativ. Morala ei poate fi destinată și copiilor, nu doar adulților. Cu ajutorul ei, părinții reușesc să explice reguli de conduită și principii morale, în așa fel încât educația celor mici să nu aibă de suferit, ci să fie întărită prin cunoașterea principiilor sănătoase de viață. 

Ideile morale pe care o fabulă le transmite din plin sunt:

  • să nu-și însușească munca altora;
  • să nu fure;
  • să nu mintă;
  • să nu trădeze;
  • să nu jignească etc.

Fabulele citite de părinți copiilor au un rol extraordinar în formarea adulților de mai târziu. Ele contribuie la dezvoltarea emoțională și cognitivă, la realizarea unei legături strânse între micuți și părinții lor, bazată pe încredere și iubire reciprocă, la dezvoltarea imaginației, vocabularului, atenției și capacității de concentrare, abilității de comunicare, capacității de memorare, dar și la dezvoltarea etică și morală a micuțului. 

În concluzie, este bine ca fabula să-și găsească locul ei în viața tuturor preșcolarilor, deoarece are un rol important în formarea personalității acestora. Lectura este un mod plăcut de a petrece timp de calitate în familie, iar imaginația copiilor are doar de câștigat, la fel și apetitul lor pentru citit. 

surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre fabulă

Ce este fabula?

Fabula este opera epică, în proză sau versuri, în care se prezintă defecte omenești, prin intermediul unor necuvântătoare personificate, cu scopul de a fi îndreptate.

Care este cea mai importantă parte a fabulei?

Cea mai importantă parte a unei fabule este morala. Această învățătură este importantă pentru dezvoltarea copiilor.

Care sunt cele mai cunoscute fabule românești?

Printre cele mai cunoscute fabule se numără ”Boul și vițelul”, de Grigore Alexandrescu, ”Corbul și vulpea”, de Gheorghe Asachi, ”Bietul Ion”, de Ion Luca Caragiale, ”Greierul și furnica”, de Alecu Donici, ”Măgarul în grevă”, de George Topârceanu.

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.