Dincolo de varf – Zig Ziglar

Dincolo de varf

De la cofetăreasă și croitoreasă la vicepreședinte de vânzări

Mi-am început cariera vânzând oale sub presiune. Ocupându-mă de asta, mi-am dat seama că am nevoie de un ajutor. Am dat un anunț într-un ziar din Columbia, Carolina de Sud, și mi-a răspuns o femeie pe nume Gerry Arrowood. Conform interviului inițial, experiența profesională a lui Gerry consta în pregătirea de prăjituri și cusut pentru a câștiga bani pentru familia ei. Interviul a mers foarte bine. Era tăcută, dar plăcută. Mi-a explicat, după ce s-a terminat interviul, că într-adevăr slujba i se părea interesantă și că îi plăcea enom să gătească. M-am mai asigurat că n-o deranjează să spele vasele sau să facă curat în bucătărie. Totuși, era foarte timidă și solitară. De aceea, nu trabuia s-o chem niciodată să participe la demonstrațiile mele. Sau cum spunea ea: „Zig, eu fac toată munca – tu te ocupi de vorbe.”

Mi-am dat seama imediat că o să mă înțeleg chiar foarte bine cu Gerry, și așa a și fost în următoarele trei luni. După care m-a luat gura pe dinainte și am făcut mai multe promisiuni decât am putut respecta. Ca vânzător de cratițe, făceam demonstrații în timpul cinelor, la care pregăteam mese celor șase sau opt cupluri pe care gazdele respective le invitaseră la ei. Demonstrațiile ne ajutau să vinedm atât gazdelor, cât și musafirilor. Apoi, le livram marfa și îi învățam cum să folosească aceste cratițe pe aragaz. Într-o seară, cum spuneam, m-a luat gura pe dinainte, am făcut mai multe promisiuni decât aș fi putut respecta și am fixat prea multe întâlniri. Când mi-am dat seama că nu am să pot  să le țin pe toate, am rugat-o pe Gerry să mă ajute. Normal, m-a întrebat ce are de făcut. I-am explicat că vreau să livreze celor șase cupluri cratițele pe care le vândusem în seara aceea și să îi învețe cum să le folosească.

Nu va închipuiți ce a urmat. Gerry avea o privire îngrozită. Mâinile îi tremurau și mi-a spus: „Nu pot, nu pot.” Totuși, în drum spre casă, s-a mai gândit și, când cobora din mașină, mi-a zis: „Bine, am s-o fac. Ți-ai dat cuvântul și nu vreau să o pățești. Dar îți spun cinstit, Zig. N-am să pot închide ochii toată noaptea. Voi fi complet disperată.” După care a făcut un lucru pe care mai târziu l-a negat, dar eu mi-l amintesc perfect. M-a amenințat cu degetul (nu chiar foarte în serios) și mi-a zis: „Zig, dacă mai faci asta vreodată, tu o să ai de pierdut, nu eu.”

Nu era prea încântată. Să-ți spun drept, cred că n-a domit toată noaptea. În mod sigur, eu n-am dormit.

 

M-au lăudat

Teama mea, cum se întâmplă deseori, era nefondata. Seara următoare am primit unul dintre cele mai extraordinare telefoane din viața mea. Gerry era cumplit de încordată, ca un arc. Cu mare entuziasm, mi-a spus: „Zig, nici nu știi cât m-am distrat azi. Prima familie la care am dus vasele îmi pregătise deja o cafea și o prăjitură. După care m-au lăudat, spunându-mi cât de profesionistă sunt, ce personalitate extraordinară am și câtă plăcere le-a făcut să le intru în casă. Chiar m-au invitat să vin și cu fetele mele și să luăm cina, spunând că vor găti ei. Trei dintre cele șase cupluri au avut cafea și desertul pregătite și toate mi-au spus ce treabă bună am făcut. M-au făcut să mă simt minunat.”

A încheiat conversația telefonică zicându-mi: „Nu cred că m-am distrat vreodată mai bine și nici că am avut o părere mai bună despre mine. Oricând dorești, sunt gata să fac asta pentru tine cu cea mai mare plăcere.” „Imaginea” ei de sine suferise o schimbare extraordinară.

 

ACUMULAREA: Nu s-a întâmplat săptămâna viitoare, luna viitoare sau în anul respectiv. Dar, după mai puțin de cinci ani, Gerry Arrowood a devenit vicepreședintele unei companii de cosmetice multimilionare, ocupându-se de formarea internațională a agenților de vânzări. Nici nu mi-am dat seama ce viitor extraordinar o aștepta atunci când am trimis-o să vândă cele șase seturi de cratițe.

Ce mult mi-aș fi dorit să fi reținut numele clienților pe care Gerry i-a contactat în acea zi, mai ales pe al primului. Sunt sigur că după primirea călduroasă a primei perechi, Gerry a mers la cea de-a doua cu mult mai multă încantare, entuziasm și încredere. Primul cuplu a fost catalizatorul, nu? Detectând calitățile pozitive ale lui Gerry și scoțându-i-le în evidență, au declanșat un proces de evoluție pentru ea, care a continuat până în prezent. Actualmente, ea și soțul său Bob Wolberding locuiesc la San Rafael, în California, unde produc cosmetice pentru mai multe companii celebre cu mărfuri de calitate. Când lui Gerry Arowood i s-a schimbat imaginea de sine, întreaga viață i s-a schimbat. Acest lucru poate fi valabil și în existența ta. PRIVEȘTE POVESTEA LUI GERRY DIN PERSPECTIVA TA. Ceea ce este extraordinar în povestea ei e că poate fi perfect aplicabilă și în cazul vieții tale. Întâi de toate, a fost nevoie de un enorm curaj din partea lui Gerry pentru a face acest pas de a livra marfa. Iar curajul stă la baza tuturor calităților pozitive pe care le deținem. Fără curajul de a face primul pas o să stăm mereu pe loc.

„Nu contează ceea ce știi sau pe cine știi – în final, contează doar ceea ce ești.” – Anonim

Fragmentul de mai sus este extras din cartea „Dincolo de varf”  scrisă de renumitul autor american de cărti de literatură motivatională Zig Ziglar. O găsești la doar 27 RON aici:  http://bit.ly/DincoloVarf sau telefonic: 0774.091.579 sau 031.433.51.65.

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.