Dezvoltarea creativității – ce activități stimulează această abilitate în funcție de vârstă

Ai observat că oamenii creativi găsesc soluții la probleme la care nici nu te-ai fi gândit și pur și simplu văd lucrurile altfel? Oricine are o latură creativă, însă depinde de fiecare cât de mult îi permite acesteia să iasă la lumină. 

A fi creativ nu înseamnă doar să scrii povești captivante. Oricine își oferă șansa să privească dincolo de barierele minții este creativ. Chiar și atunci când citești o carte și îți imaginezi personajele sau ce s-ar mai putea întâmpla îți folosești această abilitate. 

Ea trebuie stimulată în permanență ca să poți să gândești mai liber, să fii mai fericit și să te bucuri de multe alte avantaje. De asemenea, copiii trebuie încurajați să-și dezvolte creativitatea ca să devină mai empatici și să aibă mai multă încredere în ei. 

Cuprins 

  1. Avantajele creativității
  2. Dezvoltarea creativității la preșcolari 
  3. Metode de dezvoltare a creativității elevilor
  4. Metode de dezvoltare a creativității adulților

1. Avantajele creativității

Chiar dacă majoritatea oamenilor apreciază mai degrabă rațiunea, creativitatea este, de asemenea, un element important. Ea contribuie la o mulțime de caracteristici care definesc un om bun și de apreciat din toate punctele de vedere. Iată câteva avantaje ale gândirii creative:

  • stimulează mintea asemănător gândirii critice;
  • eliberează mintea și te ajută să însușești cunoștințe mult mai ușor;
  • încurajează gândirea non-lineară;
  • te atuja sa te adaptezi ușor la schimbare;
  • dezvoltă empatia;
  • te ajută să te cunoști mai bine;
  • încurajează încrederea de sine;
  • te face mai curios;
  • te motivează;
  • menține mintea activă.

2. Dezvoltarea creativității la preșcolari

În acest interval de vârstă îți poți da seama foarte ușor de abilitățile creative ale unui individ. Chiar dacă toți copiii găsesc modalități neașteptate de a se juca, totuși, unii dintre ei pot fi mai creativi decât ceilalți într-o anumită măsură. De exemplu, un copil care inventează personaje din diferite jucării și ar putea sta ore întregi în povestea inventată fără să se plictisească, va deveni cu siguranță o persoană cu o creativitate dezvoltată. Totuși există activități care pot dezvolta această abilitate pentru orice preșcolar:

  • Jocurile de rol. Cu siguranță îți amintești clasicul joc „De-a mama și copilul”. Preșcolarilor le place foarte mult să întruchipeze personaje, fie că sunt chiar ei protagoniștii sau folosesc jucării pe post de personaje.
  • Desenatul, coloratul și lucrul manual. Chiar dacă la această vârstă copiii nu folosesc decât forme simple pentru a desena, cum ar fi triunghiul sau pătratul, astfel de activități le dezvoltă puterea de a lua decizii, de exemplu, atunci când trebuie să aleagă o anumită culoare pentru o parte a desenului.
  • Muzica. Odată ce sunt expuși la muzică, preșcolarii încep să cânte chiar și de unii singuri inventând propriile melodii. Desigur, unii pot fi mai talentați decât alții în acest domeniu.
  • Poveștile pentru copii. Cu cât îi citești micuțului tău mai multe cărți pentru copii, cu atât va deveni mai creativ. Astfel, ei vor căpăta inspirație să-și creeze propriile povești.

3. Metode de dezvoltare a creativității elevilor

Odată ce copiii cresc, nu mai sunt la fel de încurajați să fie creativi, deoarece se preferă, mai degrabă, concentrarea pe materiile mai importante, cum ar fi matematica, româna sau limbile străine. Însă nici muzica sau desenul nu ar trebui neglijate. Din fericire, există mai multe metode prin care elevii își pot păstra latura creativă vie:

  • Desenul. Elevii trebuie să fie încurajați să dea în continuare importanță materiilor din zona artelor, cum ar fi desenul sau muzica.
  • Cercuri de teatru amator. Practicând o astfel de activitate, elevii nu numai că vor deveni mai creativi, ci vor redescoperi, de asemenea, plăcerea jocului pe care o aveau în copilărie, vor deveni mai dezinvolți și își vor face mulți prieteni.
  • Scrierea creativă. De cele mai multe ori, compunerile sunt percepute de elevi doar ca o temă enervantă pe care trebuie să o termine, însă, dacă înțeleg beneficiile ei și sunt încurajați să se exprime liber, cu siguranță vor îndrăgi mai mult o astfel de activitate.

4. Metode de dezvoltare a creativității adulților

Chiar și adulții au nevoie de creativitate. Dar, din păcate, odată ajunși la maturitate, această latură se poate pierde complet dacă nu mai este stimulată. Ca să beneficiezi de toate avantajele pe care ți le oferă gândirea creativă, nu ezita să încerci orice activitate care îți făcea plăcere în copilărie sau în adolescență. Poți să citești cărți fantasy, să mergi la cursuri de improvizație sau actorie, să scrii mici nuvele sau să colorezi. Da, chiar și adulții colorează. 

Prin urmare, creativitatea are numeroase avantaje și poate fi dezvoltată la orice vârstă, ea fiind în permanență în pericol de diminuare din cauza acumulării de responsabilități cotidiene. 

Sursă foto: Pexels.com

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.