Toți părinții încearcă să dezvolte noi moduri de a rămâne conectați cu copiii și de a menține unele rutine în timpul pandemiei. Dacă este o rutină pe care nu ar trebui să o omiți este vorba despre poveștile de adormit copiii. Însă iată care sunt motivele pentru care acest obicei este unul mai sănătos decât credeai pentru dezvoltarea copiilor!

De ce ar trebui să le citești copiilor înainte de culcare?

Cititul este cel mai important lucru pe care îl poți face ca părinte pentru copii. Cititul cu voce tare reprezintă o modalitate grozavă de a crea o conexiune strânsă cu copiii. Este o activitate care ajută și la dezvoltarea limbajului, a vocabularului și a puterii de concentrare. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că acei copii ai căror părinți le citesc câte o carte care are imagini în fiecare zi sunt expuși la aproximativ 78.000 de cuvinte pe an. Cumulând aceste cuvinte, un copil căruia i se citește des aude cu 1,4 milioane de cuvinte mai mult până ajunge la școala primară decât un copil căruia nu i se citește deloc.

Ce rol au poveștile de adormit copiii în timpul pandemiei?

Cu toții trecem printr-o perioadă total străină, care ne face să regândim prioritățile și să ne dăm seama care sunt de fapt lucrurile importante în viață. Acum, mai mult decât niciodată, avem mai mult timp pe care îl putem investi în activități care ne aduc fericire. Și nu numai nouă, ci și copiilor.

Copiii din întreaga lume și-au pus viața considerată normală înainte pe pauză din cauza pandemiei. Școlile sunt închise, iar copiii învață de acasă. Cei mici nu își pot vedea prietenii, nu pot sărbători ziua unui prieten, nu pot face sport în echipă și alte activități. În plus, parcă plutește și o stare de incertitudine și anxietate în viața tuturor. Pentru a ajuta copiii să facă față acestei perioade provocatoare, părinții și cei care au grijă de cei mici ar trebui să poarte discuții adecvate vârstei lor despre pandemie. Cărțile reprezintă un instrument util pe care părinții îl pot folosi pentru a ușura aceste discuții, având în vedere că acestea le permit copiilor să identifice emoțiile pe care le simt și să înceapă să le proceseze într-un mod sănătos.

Cititul cărților cu cei mici are un efect magic. Această activitate îi învață și să râdă, să își pună întrebări, să dezvolte empatie. Le stimulează imaginația și îi ajută să înțeleagă lumea înconjurătoare. Pe scurt, cu cât le citești mai mult copiilor, cu atât mai inteligenți vor deveni. După cum spunea Dr. Seuss, cu cât vei citi mai mult, cu atât mai multe lucruri vei ști. Cu cât vei învăța mai multe lucruri, cu atât mai multe perspective vei avea asupra lumii.

Nu este ușor să ne adaptăm la schimbare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor care trăiesc în perioade incerte, precum pandemia COVID-19. Dar dacă reușești să găsești cartea potrivită la momentul potrivit, poți liniști fricile celor mici și îi poți ajuta să se adapteze la o nouă normalitate.

Sursă foto
Bookzone