În comparație cu ce?
În momentul în care studiile finanțate de cei mai importanți jucători dintr-o industrie sugerează că produsele lor au efecte „neutre” asupra sănătății sau chiar sunt benefice, trebuie să-ți pui mereu întrebarea: „comparativ cu ce?” Cât de sănătoasă este brânza? În comparație cu ce?
Dacă îți faci un sandviș, brânza probabil că este sănătoasă în comparație cu mezelurile, dar comparativ cu untul de arahide? În niciun caz. Aceasta a fost punctul de vedere al lui Walt Willett, fostul șef la catedrei de nutriție de la Harvard. Concluzia că produsele lactate sunt „neutre” ar putea fi înșelătoare, deoarece ar putea fi interpretată greșit. Mai exact, s-ar putea crede că o creștere a consumului de alimente lactate nu ar avea niciun efect în ceea ce privește bolile cardiovasculare sau mortalitatea. Însă efectele asupra sănătății generate de creșterea sau scăderea consumului de produse lactate ar putea depinde de alimente specifice care sunt înlocuite cu produsele lactate.
De exemplu, ce ai de gând să adaugi în salata ta? Brânza ar putea fi sănătoasă în comparație cu șunca, dar nu în comparație cu nucile. Consumul de nuci sau de proteine vegetale s-a dovedit că protejează corpul de un risc ridicat al bolilor coronariene și al diabetului de tip 2. În schimb, consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut al apariției acestor afecțiuni. Prin urmare, este rezonabil să presupunem că lipsa asocierii cu alimentele lactate le-ar situa pe acestea undeva la mijlocul spectrului de sănătate, dar, cu siguranță, nu reprezintă o sursă optimă de energie sau de proteine. În plus, dovezile disponibile sprijină politicile care limitează producția de lactate și încurajează producția de surse de proteine și grăsimi mai sănătoase.
Ce spun studiile
Walt Willett nu făcea speculații. S-a bazat pe trei studii celebre de la Harvard, care au implicat sute de mii de femei și bărbați. Aceasta a fost într-adevăr prima cercetare prospectivă la scară largă, care a examinat aportul de grăsimi lactate în comparație cu alte tipuri de grăsimi, în raport cu riscul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare cerebrale. Așadar, înlocuirea unei cantități de 100 de calorii de grăsime din brânză cu 100 de calorii de grăsime din untul de arahide ar putea reduce acest risc cu până la 24%, în timp ce substituirea cu alte grăsimi animale ar putea înrăutăți lucrurile. Caloriile grăsimilor lactate pot fi la fel de nocive precum zahărul alb. Cel mai scăzut risc al apariției bolilor ar presupune adoptarea unei diete ce are la bază alimente integrale de origine vegetală, precum cerealele integrale.
Da, produsele lactate contribuie enorm la grăsimea saturată din dietă și sunt considerate a fi una dintre principalele cauze dietetice ale bolilor de inimă – ucigașul numărul 1 al oamenilor din SUA. Dar industria lactatelor argumentează că există și alți compuși în alimentele lactate, cum ar fi produsele secundare ale fermentației în brânză, care ar putea contracara efectele nocive ale grăsimilor saturate – toate acestea făcând parte dintr-o campanie explicită a industriei lactatelor pentru „neutralizarea imaginii negative a grăsimii din lapte în rândul autorităților de reglementare și al cadrelor medicale.”
În Europa, de exemplu, consumul de brânză este asociat cu un statut socio-economic mai ridicat. Brânza este în general un produs scump. Cine mănâncă brânză? Cei cu salarii mai mari, cu o educație mai bună, toate acestea fiind asociate cu rezultate mai bune în materie de sănătate, ceea ce poate să nu aibă nicio legătură cu consumul de brânză. Grupurile socio-economice superioare consumă, de asemenea, mai multe fructe, legume și bomboane. Așadar, ai putea face un studiu privind populația și arăta că un consum regulat de bomboane este asociat cu o stare mai bună de sănătate.
Studiul conform căruia laptele și produsele lactate sunt neutre a fost finanțat de Global Dairy Platform, în încercarea de a combate ideea că grăsimea lactată este nocivă. Însă Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) a răspuns că nicio informație ce provine din studii controlate nu susține afirmația că fermentația aduce substanțe nutritive benefice brânzei, care să contracareze efectele nocive ale grăsimii sale saturate.
Trebuie să reducem consumul de produse lactate, carne, ulei de cocos, indiferent ce spun industriile respective. De fapt, acesta este motivul pentru care Asociația Americană a Inimii a simțit că trebuie să facă cunoscut faptul că acele cercetări științifice desfășurate în condiții optime susțin în mod copleșitor limitarea grăsimilor saturate din dietă.
Cum să nu ții o dietă, de dr. Michael Greger, în curând la Bookzone
Zeci de mii de studii de specialitate despre nutriție, obezitate și pierderea în greutate au fost analizate și rezumate. Rezultatul: o carte de dietă bazată pe dovezi, un ghid complet pentru cei care pun sănătatea pe primul loc.