Părinții sunt primii profesori pe care îi au copiii. Există atât de multe lucruri pe care le poți face dacă vrei să crești un cititor în familie. Da, iubirea pentru citit se dezvoltă în familie, pentru că poți împărtăși bucuria cititului în timp ce îl ajuți pe cel mic să își îmbunătățească aptitudinile literare. Și este întotdeauna recomandat să începi mai devreme decât prea târziu. Ce presupune arta cititului insuflată membrilor mai mici din familie? Mai jos vei descoperi câteva trucuri care te vor ajuta să crești un cititor în familie fără probleme.
Ce ar trebui să știi dacă vrei să crești un cititor în familie?
După cum spuneam mai sus, există câteva trucuri pe care orice părinte le poate aplica în educația copiilor dacă vrea să crească un cititor în familie. Iată câteva dintre acestea!
Citește din prima zi
Începe această rutină a cititului din prima zi a copilului tău. Chiar și cei mai mici copii sunt încântați de căldura fizică a părinților, atunci când sunt ținuți în brațe, și de vocea liniștitoare a acestora, atunci când li se citește o carte cu voce tare.
Citește în fiecare zi
Citește-i copilului tău în fiecare zi, chiar și după ce acesta învață să citească!
Recitește-i cărțile preferate
Cei mai mulți copii sunt mai mult decât încântați atunci când aud povestea preferată de mai multe ori. Atunci când îi recitești cărțile preferate, îi oferi celui mic oportunitatea să audă sau să vadă ceva ce a omis prima oară. De asemenea, este și o șansă în plus să își asculte pasajele preferate.
Transmite bucuria cititului
Propria bucurie și interesul pentru cărți pot fi contagioase. Nici nu este greu să le transmiți celui mic atunci când deja aveți o rutină și citiți împreună în fiecare zi.
Vizitează bibliotecile cu micii cititori
Bibliotecile sunt o sursă excelentă de cărți. Ar trebui ca vizitele la bibliotecă să facă parte tot din rutina familiei.
Variază tipul de cărți citite
Există nenumărate tipuri de cărți disponibile pentru cititori. Este important să alegi cărți diferite atunci când îi cultivi pasiunea pentru citit copilului tău. În acest fel, îi prezinți și subiecte noi și îi oferi posibilitatea să se gândească și să vorbească despre alte lucruri.
Ajută-l pe cel mic să descopere bucuria cititului și altfel, nu doar din cărți
Arată-i copilului modalitățile prin care adulții folosesc aptitudinile de a citi și de a scrie în fiecare zi. Liste de cumpărături, hărți, rețete, mesaje. Pentru toate aceste activități trebuie să știi să scrii și să citești.