Studiu: cum îți schimbă cărțile creierul?

Deschizi o carte. Începi să citești. Parcă simți cum iubirea personajelor îți inundă propria ființă, cum durerea lor este acum o durere pe care o împărtășești și tu, cum devii un om mai bun datorită lecțiilor de viață învățate. Iar toate aceste emoții par a fi ceva trecător, care se termină odată cu ultima pagină a cărților. Însă un nou studiu arată cum îți schimbă cărțile creierul.

Cuprins

1. Ce categorii de cărți au cel mai mare impact asupra creierului tău?

2. Cum îți schimbă cărțile creierul?

1. Ce categorii de cărți au cel mai mare impact asupra creierului tău?

Studenții unei facultăți au prezentat o activitate crescută la nivelul cortexului temporal stâng după ce au citit cărți de ficțiune. A fost deja demonstrat deja faptul că lectura stimulează mai multe părție ale creierului. În 2006 a fost realizat un studiu în cadrul căruia secțiunea creierului responsabilă pentru simțul mirosului a fost activată în momentul în care participanții au citit cuvintele „cafea” și „parfum”. 

În timp ce aceste studii și-au concentrat atenția pe activitatea creierului în timp ce o persoană citește, un nou studiu îți arată cum îți schimbă cărțile creierul. Cititul nu are doar un impact trecător, ci este responsabil pentru modificări pe termen lung asupra creierului.

2. Cum îți schimbă cărțile creierul?

Un nou studiu realizat de Universitatea Emory a analizat modul în care creierul își schimbă structura și funcționalitatea atunci când citim. Cercetătorii au rugat 21 de studenți să facă un RMN timp de 19 zile. În primele cinci zile, cercetătorii au realizat RMN-uri generaliste. În următoarele nouă zile, participanții au citit câte 30 de pagini din romanul „Pompeii” de Robert Harris înainte de culcare și au completat un chestionar pentru a confirma lectura. În diminețile următoare, acestora li s-a făcut un RMN. După terminarea romanului, participanții au continuat să facă RMN-uri pentru încă cinci zile.

Studiile anterioare care au analizat corelația dintre citit și structura creierului s-au concentrat pe activitatea creierului în timpul lecturii. Noul studiu a evaluat posibilitatea unui impact de durată mai lungă al cititului.

RMN-urile realizate după activitățile incluse în studiu au scos în evidență o activitate crescută în cortexul temporal stâng, care reprezintă zona creierului asociată cu receptivitatea limbajului. Activitatea intensă din alte părți ale creierului a sugerat faptul că persoanele care citesc intră într-un proces în care creierul percepe la fel o acțiune la care te gândește cu o acțiune pe care o faci. De exemplu, când te gândești la înot, creierul tău poate declanșa aceleași conexiuni neuronale care sunt active atunci când înoți cu adevărat.

Cu alte cuvinte, cititul te poate face să simți că ești în pielea personajelor. Știam deja că unele cărți te pot duce în alte lumi în sens figurat. Acum aflăm că acest lucru poate avea loc și din punct de vedere biologic.

Modificările au fost prezente în cele cinci zile de la terminarea cărții, ceea ce sugerează faptul că modul în care îți schimbă cărțile creierul nu este prezent doar în momentul în care citești o carte. Cercetătorii nu au atribuit o perioadă exactă acestor schimbări care au loc la nivelul creierului, dar sunt de părere că rezultatele acestui studiu confirmă efectele îndelungate ale cititului.

Sursă foto
Bookzone

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.