Cum să nu-l adori pe Radu Paraschivescu? Acest Caragiale al zilelor noastre a cărui voce cârcotașă și umoristică răsună dincolo de absurdul politic. Autor al celebrului volum, Ghidul nesimțitului, o carte despre „râsul-plânsul” românesc, revine cu un alt titlu care, de data aceasta, surprinde ultimii ani de guvernare politică, presărați cu pandemie, conspirații, corupție, simpatii și antipatii politice, un partid extremist care-și ia avânt, anti-vacciniști, tembelism politic și mediatic și multe altele. Inclusiv „misecuvenism”, „nepăsătorism”, „pentrucăputism” și „amenințătorism”.
Inspirată de celebra replică „Nimeni nu-i perfect” din filmul Unora le place jazzul, Noi suntem romani (nimeni nu-i perfect) expune fără menajamente cusururile noastre tipic românești care se regăsesc atât în mahala, dar mai ales în Parlament. Așadar, dacă ai spus vreodată „eu nu”, aceasta este cartea care îți dă de gândit și te face să te întrebi dacă nu cumva și tu suferi de „românism”. Un volum mucalit în care sunt analizate lucid și foarte pertinent imperfecțiunile poporului român și a conducătorilor săi vremelnici. Așadar, în Noi suntem români (nimeni nu-i perfect), Radu Paraschivescu vorbește despre șefii de sindicate, despre mahalagism, administrația românească, cu personaje variate, de la chelneri la traducători, oferind un ghid al apucăturilor nesimțite și al ideologiei nesimțite.
Atunci când citești această carte, nu știi dacă să râzi sau să plângi, ori dacă mâinile duse deasupra capului servesc ștergerii frunții fierbinți sau smulgerii părului. O lectură plină de surprize și umor, de personaje mai mult sau mai puțin publice, dar în special de acele tipologii pe care le regăsești în orice instituție românească. Și, surpriză, credeai că tu nu ești pe lista neagră? Stai liniștit, indiferent că ai parcat pe locul pentru persoane cu handicap, te-ai băgat în față la coadă sau ai dat o mică șpagă ca să te scoți într-o anumită situație, să fii sigur că ai fost și tu contaminat de „românism”!
Totodată, Noi suntem români (nimeni nu-i perfect) nu e o formă de aroganță, ci o modalitate de a lua temperatura locului în care trăiești, de a-i vedea bunele și relele și de a insista pe rele, fiindcă în momentul în care te duci la medic, nu o faci pentru că nu ai o problemă, te duci când simți că ceva nu e în regulă. Așadar, e firesc ca lumina să cadă pe lucrurile care ies din conturul binelui și o iau razna. O carte care face un pas mult mai în față decât Ghidul nesimțitului, volumul lui Radu Paraschivescu publicat în 2006. De data aceasta, autorul revine cu o întregire, și un scenariu foarte bine conturat. Tragicomedia naţională e surprinsă aici într-un calup de texte din care scot capul tovarăşi de drum mai vechi sau mai noi: excepţionalismul, reflexul de obedienţă, ciubucul, discursul urii, bunul-plac şi prostul-gust. De râs şi de plâns. De citit şi de căzut pe gânduri. Dacă te-a distrat această recenzie de carte, dar te-a și făcut să reflectezi asupra a ceea ce se întâmplă în România, comandă acum de pe Bookzone Noi suntem români (nimeni nu-i perfect).