De ce creeaza dependenta cartile thriller?

V-ati gandit vreodata ce ii atrage pe oameni la genul Thriller si Mystery atunci cand vine vorba de carti? Ei bine, pentru cei mai multi intotdeauna este vorba despre calatoria plina de adrenalina si examinarea comportamentelor personajelor – pe scurt, cititorul joaca rolul de detectiv, culegand diverse indicii, iar pentru majoritatea jocul de ghicit se termina aproape intotdeauna cu identificarea exacta a adevaratului criminal. Cu toate acestea, uneori se intampla ca infractorul sa fie cel mai putin suspectat dintre toti si sa te ia prin surprindere! Aceasta calatorie plina de rasturnari de situatie si de emotii te va lasa mereu cu dorinta de mai multe senzatii tari!

Motivul este, probabil, acela ca povestile cu mister si crime stimuleaza anumite zone ale creierului nostru care nu sunt activate de obicei. Iti ofera acea senzatie de senzatie de tensiune si poti trai emotia unei plimbari in roller coaster in timp ce stai pe canapea – pentru ca un alt segment al creierului tau este stimulat. Ca urmare a acestui lucru, cu cele mai bune carti thriller poti experimenta teama, dar intr-un mediu controlat. 

Cartile de thriller au un stil specific de naratiune care intensifica suspansul. Scriitorii nareaza in mod deliberat thrillerele si misterele intr-un format specific, pentru a ne atrage incet, dezvoltand tot mai mult suspans pe parcurs. Ei incep prin a introduce un complot, dezvaluind personajele si ducand povestea pana la punctul de crescendo – apoi poate ca apare o intorsatura brusca, iar scriitorul poate lasa cateva indicii aici si acolo pentru ca cititorul sa le culeaga.

Pentru adolescenti 

Adolescentii, in special, se dovedesc a deveni mari fani al acestor carti!

Acest lucru se datoreaza faptului ca actiunea oferita de povesti nu numai ca ii impiedica sa se plictiseasca, dar le si mentine entuziasmul ridicat. Mai mult, cititul de romane politiste, de mister si thrillere nu doar ca ajuta la atingerea obiectivelor de alfabetizare, dar psihologii sustin capacitatea lor de a-i ajuta atat pe tineri, cat si pe adulti sa isi dezvolte abilitati precum gandirea critica si rezolvarea problemelor.

Pentru adulti

Pentru cititorii maturi, avantajul consta in faptul ca lectura genului mystery si thriller ii ajuta sa se scufunde adanc in mintile personajelor ambigue – personajele care nici macar nu se gandesc inainte de a trece peste limitele morale pe care oamenii normali si le stabilesc pentru ei insisi. Acest lucru ajuta la intelegerea diferitelor unghiuri ale caracterului uman fara expunere la ele in viata reala. 

In afara de aceasta, psihologii explica obsesia pentru mistere si thrillere printr-o experienta numita „cautarea de senzatii”. Potrivit acestui fenomen, thrillerele (in special cele psihologice) ii ajuta pe oameni sa isi infrunte temerile fara a fi nevoiti sa le infrunte in realitate. 

Thriller-urile psihologice ofera astfel de scenarii din viata reala cititorilor, in care acestia se asociaza cu personajele cartilor si chiar aleg taberele – unii se identifica cu victima si ii tin partea, in timp ce altii chiar iau apararea criminalului, empatizand cu tragediile din viata acestuia si considerandu-l o victima a circumstantelor vietii sale. Totul depinde de modul in care scriitorul decide sa relateze povestea.

Descopera o multime de carti thriller ce cu siguranta te vor incanta pe site-ul nostru!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.