Câte ore de citit pe săptămână îți prelungesc viața?

Un studiu realizat de Universitatea Yale a descoperit că lectura poate crește durata de viață a cititorilor. În plus, cercetătorii au confirmat faptul că această corelație se aplică în cazul cărților, nu și al ziarelor sau al revistelor, deoarece cărțile sunt mai antrenante și stimulante pentru cititori. Iată câte ore de citit pe săptămână îți prelungesc viața!

De ce îți prelungesc viața câteva ore de citit pe săptămână?

Să presupunem că citești în fiecare seară timp de aproximativ o oră, reușind să termini patru-cinci cărți pe lună. Poate că preferi anumite categorii, cum ar fi cărțile de ficțiune, cărțile de dragoste sau cărțile amuzante. Pe lângă faptul că te ajută să evadezi în altă lume, câteva ore de citit pe săptămână pot scădea nivelul stresului din viața ta și te pot ajuta să îți menții mintea activă. Dar s-ar putea să te surprindă faptul că doar câteva ore de lectură îți prelungesc viața, deși ai aflat mai sus câteva motive importante pentru care acest lucru este posibil. Însă care este formula magică? Cât timp ar trebui să dedici cititului în fiecare săptămână?

Cât timp ar trebui să dedici cititului în fiecare săptămână?

Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Yale a descoperit că persoanele care citesc pentru aproximativ 3 ore și jumătate pe săptămână trăiesc cu aproape 2 ani mai mult decât cele care nu citesc deloc. Chiar dacă lectura este o activitate sedentară, s-ar putea să fie și unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri, pe care ar trebui să îl incluzi și tu în viața ta.

Studiul a analizat datele de la 3.635 de participanți cu vârsta de peste 50 de ani. În general, pe parcursul unei perioade de 12 ani, 33% dintre cei care nu citeau deloc au murit, în comparație cu un procent de 27% pentru cititorii care dedică lecturii cel puțin 3 ore și jumătate pe săptămână. Cei care au realizat studiul au declarat că acest avantaj există, chiar și după ce au analizat alți factori (vârstă, educație, situație financiară, stare civilă, depresie, etc.). Studiul a arătat că lectura poate crește caracterul cognitiv, lucru care duce la apariția unui avantaj când vine vorba de supraviețuire.

Se știe deja că activitățile care implică o nouă abilitate, cum ar fi cântatul la un instrument sau învățarea unei limbi, pot activa noi căi neuronale. Cititul unei cărți are un efect similar.

Un alt studiu a analizat hobby-urile și implicarea în lectură. A descoperit că cel puțin o oră dedicată unui hobby în fiecare zi reduce riscul apariției demenței. Iar demența este o afecțiune care este asociată cu o speranță de viață mai scăzută.

cititul-prelungește-viața

Dar beneficiile nu sunt valabile și pentru acele așa-zise lecturi scurte. Dacă citești un ziar sau o revistă, nu vei avea parte de același efect care este prezent când citești un roman. O carte stimulează imaginația cititorilor, îi face să călătorească într-o altă lume, complet diferită de realitate. Cărțile promovează lectura care te face să uiți de tot din jurul tău, ajutându-te în același timp să creezi mai multe conexiuni cu lumea exterioară. Aceste caracteristici ajută pacienții în vârstă să mențină funcția cognitivă pe măsură ce îmbătrânesc. Iar beneficiile cognitive reprezintă mecanismul necesar pentru o viață lungă. Cititul unei cărți are o calitate deosebită. Poate că stimulează imaginația și necesită o participare activă. Cititorul este ghidat de povestitor, în loc să i se ofere pasiv informații ca în cazul ziarelor și revistelor, activitate care necesită o procesare cognitivă redusă.

Dacă nu mai citești la fel de mult cum obișnuiai pentru că nu ai timp niciodată, poate că ar trebui să revii la această pasiune sănătoasă, indiferent dacă alegi cărți clasice, bestseller-uri sau noi apariții. Până la urmă, nu vei face decât să adaugi câțiva ani la durata de viață, așa că nu mai poți folosi scuza că nu ai timp să citești.

Acum că ai aflat că orele de citit îți prelungesc viața, tu ce cărți adaugi pe lista ta?

Sursă foto
Bookzone

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.