5 motive pentru a lectura carti cu detectivi, indiferent de varsta

Iti plac cartile cu detectivi? Exista ceva fascinant la romanele de suspans, sau la nuvelele cu detectivi, iar autorii acestora par sa atraga audiente foarte mari. De asemenea, multe carti cu detectivi se bucura si de ecranizari de succes, precum serialele „Hercule Poirot” sau „Miss Marple” (de care, bineinteles, toate mamele sunt indragostite), sau filmele artistice care pun in scena carti ale aceleiasi autoare.

Prin urmare, Bookzone iti prezinta cateva motive sa citesti si tu carti cu detectivi (daca inca nu o faci deja):

1. Nuvelele cu detectivi iti pun mintea la lucru

Sanatatea creierului nostru depinde foarte mult si de modul in care este stimulat. Acest fapt a fost dovedit stiintific, intr-un studiu realizat de Academia Nationala de Stiinte din SUA, in care a fost constatat ca cititorii in varsta prezinta riscuri de 2.5 ori mai reduse de a dezvolta boala Alzheimer. Studiul a conclus ca cei care nu isi folosesc „materia cenusie” intr-un mod regulat, cu activitati precum cititul, dezlegarea integramelor, dar si gradinaritul sau crosetatul, au sanse mai mari de a pierde din puterea de procesare a creierului.

2. Cele mai frumoase carti cu detectivi sunt scrise excelent

carti cu detectivi editura bookzone

Nu este vorba doar de suspans sau de numarul de crime prezente intr-o nuvela. Cei mai buni autori au un fler anume de a crea scene de un realism aparte, la fel ca un regizor de succes care stie exact cum sa creeze o scena de suspans, fara a implica sange sau alte „trucuri”. Aceste carti sunt elocvente si creative, avand un fir epic deosebit de complex, astfel incat de cele mai multe ori vei fi complet surprins de final!

3. Te invata sa gandesti „Outside the Box”

Majoritatea eroilor din cartile cu detectivi sunt pusi in situatii dificile, iar deciziile sunt de regula luate rapid, cu „sange rece”. Un studiu condus de Universitatea din Sussex scoate in evidenta modurile creative in care sunt rezolvate anumite scenarii, precum si faptul ca cititorii se inspira din acestea, punandu-le in practica si in viata reala.

4. O carte buna iti va imbunatati starea de spirit si va diminua stresul

cartile diminueaza stresul

In urma studiilor facute de aceeasi Universitate, a fost relevat faptul ca doar 6 minute de citit reduce in medie stresul resimtit cu pana la 68%. Dr. Lewis, neuropsiholog, spune ca „atunci cand te pierzi intr-o carte, mintea se destinde, impreuna cu emotiile si stresul. Cele mai multe persoane care sufera de stres sau anxietate cauta o portita de evadare de la grijile zilnice, motiv pentru care tind sa petreaca putin timp in mintea autorului, descoperind universul fascinant creat de acesta”.

5. Nu in ultimul rand, o carte te va face sa pari mai…sexy

Persoanele inteligente au pe „vino-ncoa”. Acest lucru are sens si dintr-o perspectiva a evolutiei antropologice. Cei cu inteligenta peste medie se adapteaza mai usor in situatii dificile si au de regula acces la resurse mai bune. Profesorul si cercetatorul Mark Prokosch spune ca „nu se stie cu exactitate de ce inteligenta este atat de importanta, insa ideea este ca femeile prefera un barbat inteligent, deoarece acest atribut indica gene bune. Nu este un proces constient, de cele mai multe ori, insa fenomenul apare si pentru ca barbatii inteligenti au un simt al umorului dezvoltat, iar conversatiile sunt mult mai interesante”.

Detectiv de Romania Silviu Iliuta Bookzone

Drept concluzie, daca vrei sa beneficiezi si tu de toate aceste „bonusuri”, Bookzone.ro iti pune la dispozitie o vasta colectie de carti cu detectivi, de la „Aventurile lui Sherlock Holmes” pana la pachetul  „Detectiv de Romania”, de Silviu Iliuta, care beneficiaza de o reducere substantiala!

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.