Zavaidoc în anul iubirii

Inapoi Înapoi în site

A fost cândva regele petrecerilor, dar orașul l-a vrăjit cu promisiunea unei iubiri interzise. Descoperă destinul lui Zavaidoc!

Zavaidoc în anul iubirii

În cel mai nebun dintre „anii nebuni” ai Micului Paris, metropola devenea scena marilor speranțe și schimbări, cu un prim film românesc și o primă constituție democratică.  Bulevardul Elisabeta fremăta sub vibrația trăsurilor, a cântecelor de dor, dar și sub greutatea șoaptelor, după ce o crimă enigmatică a înfiorat publicul bucureștean. În mijlocul acestui haos frumos era Zavaidoc, legendarul solist interbelic, regele fericirii cu ochii triști.

Zavaidoc nu era doar un cântăreț, ci o efigie a cântecului orășenesc, aflat atunci la începuturi. Vocea lui profundă și plină de dor alina inimile sfâșiate, dar în același timp provoca pasiuni nemărginite, aprinzând flăcări în sufletele celor care-l ascultau. În acele nopți magice, când străzile Bucureștiului erau scăldate în parfumuri dulci și ecouri îndepărtate, o idilă s-a remarcat în fața tuturor celorlalte, reușind să oprească timpul în loc.

img

„Prima impresie mi-a rămas intactă și-n ziua de azi. Nu era vorba de cum arăta, ci de ceea ce împrăștia în jur, umplând camera cu acel ceva care îți topește cuvintele și te face să uiți de tine.”

Un oraș în plină glorie. O iubire imposibilă.

Zavaidoc, vocea care a acompaniat zumzetul celor mai nebuni ani.

În anii ’20, Zavaidoc era un bărbat tânăr făcut să te îndrăgostești de el la prima vedere. Când cânta, te ducea în urmă cu sute de ani. Multe mâini au cumpărat vin mănăstiresc numai pentru că erau încredințați că vinul de metoc se bea ascultându-l pe Zavaidoc. Alții căutau lucrușoare prin târguri, fredonând dragostea e ca și-o râie, te mănâncă și-n călcâie! Și totuși, nimeni nu-l asculta pe bărbat cu mai multă atenție decât Carolina.

Ea nu era parte din înalta societate care aglomerase sălile de teatru și restaurantele de pe Bulevardul Elisabeta, dar versurile lui Zavaidoc o făceau să se simtă unică. Îndrăzneala cu care îl privea pe acest artist al vremurilor, cu ochii ei mari, luminați de o pasiune neînfricată, îl tulbura.

Zavaidoc știa că între ei era o barieră socială care nu putea fi ruptă ușor, dar tăcerile dintre ei erau mai grăitoare decât orice lege nescrisă a vremii. În acele clipe furate, orașul rămânea în urmă, iar ei se apropiau, într-un joc tăcut de dorințe reprimate. Mulți au intuit ce se ascunde în spatele melodiilor pline de dor ale lui Zavaidoc, dar puțini au știut povestea idilei artistului care a învățat o întreagă generație să iubească.

img

„Scrisul Doinei Ruști este plin de umor, tragic și feroce, uneori fantastic și luminos, ca o pictură de Chagall.” - Pedro Gandolfo, scriitor și jurnalist chilian

img

Zavaidoc nu a fost un simplu lăutar, ci a fost:

  • • cel mai bogat cântăreț din perioada interbelică, averea sa fiind estimată la peste un milion de dolari, în banii de astăzi.
  • • un suflet cald, care cutreiera spitalele, alături de George Enescu şi cântăreaţa de operă Elena Zamora, aducând răniţilor din război puţină alinare.
  • • un artist internațional, care a semnat cu renumita casă de producție Columbia Records, care astăzi îi găzduiește pe Beyoncé, Adele, John Legend și Bob Dylan.
  • • prinţul neîncoronat al muzicii lăutăreşti, cunoscut în principal pentru interpretarea cântecelor de dragoste și a baladelor romantice.

Două epoci distincte se contopesc într-o poveste comună despre iubire, muzică și rivalitate.

Pachet

În aceste două povești, relația dintre artist și discipol transcende convențiile unei simple admirații. Atât Anna Maria della Pietà (eleva, muza și mai târziu rivala lui Vivaldi), cât și tânăra din viața lui Zavaidoc sunt mai mult decât figuri delicate care privesc de pe margine – sunt femei care încep să înțeleagă că locul lor nu este doar în umbra maestrului, ci chiar alături de el, pe scenă. Și totuși, această conștientizare aduce un conflict interior: cum poți iubi pe cineva care, fără să știe, devine rivalul tău? În ambele cărți, acele momente în care maestrul și muza ajung să aibă viziuni diferite asupra creației sunt și clipele în care tensiunea crește, pe măsură ce femeile devin tot mai conștiente de talentul lor. Descoperă acordurile tăcute dintre inimi în aceste romane mai intense ca un crescendo.

DOINA RUȘTI,

DOINA RUȘTI,

img

cu 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, este o prozatoare puternică și de largă recunoaștere. A scris romane cu miză socială, ca Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Logodnica (2017), dar este mai ales cunoscută prin trilogia fanariotă, compusă din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015). Între cele mai recente romane traduse, se numără romanul L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, 2024, Londra), Zogru (2022, Marsilia) și A malom kísértete (2024, Budapesta). A primit Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009). Doina Ruști a înființat revista Ficțiunea, este scenaristă și ține un curs de scriere creativă la Universitatea din București.

img
img
img

Citești mai mult, plătești mai puțin

o

Pachet Călător în timp

Comandă Pachet
o

Pachet Clasici contemporani

Comandă Pachet
o

Pachet Enigmele inimii

Comandă Pachet
o

Pachet Parfumul altor vremuri

Comandă Pachet