Bine ai venit în lumea mediumului Vaudeline d'Allaire. O lume misterioasă, la hotarul dintre viață și moarte. O lume populată de spiritele celor morți. Dintre aceștia, Vaudeline are o afinitate pentru cei vulnerabili, care nu se pot apăra: victimele crimelor nerezolvate.
Ea alege să le dea o voce și să le facă dreptate.
Lenna Wickes nu crede decât în lucrurile pe care le poate vedea și atinge. Gândirea ei e condusă de logică și rațiune.
Sora ei Evie, o pasionată a spiritismului, susține că insectele, urmele de frunze și animale conservate în pietre sunt doar un alt mod de a explora lumea celor morți.
Surorile au divergențe frecvente de opinie. Se ceartă chiar și în ziua morții lui Evie. Dar după ce aceasta e ucisă, Lenna decide să exploreze spiritismul. Pentru a interacționa cu sora ei, pentru a-i descoperi ucigașul, pentru a o răzbuna și pentru a-i cere iertare.
Astfel, Lenna o cunoaște pe Vaudeline - un medium cu abilități extraordinare.. Și cu Vaudeline, începe să descopere niște adevăruri tulburătoare despre Evie. Și despre sine.
În epoca victoriană târzie, la care se referă și Societatea Londoneză de Spiritism, mișcarea spiritistă – bazată pe comunicarea cu morții prin intermediul unui medium – era în plină glorie.
Ca urmare a fascinației față de supranatural și de ocult, spiritismul se manifesta în două activități: ședințele din saloane, sau „séances” și spectacole publice, care ofereau mediumurilor oportunitatea de a-și prezenta talentul în mod performativ, pe o scenă.
A fi medium însemna să ai posibilitatea de a interacționa cu spiritele celor morți. Unele mediumuri aveau doar conversații neauzite cu spiritele și funcționau pe post de contacte: transmiteau rudelor mesajul spiritului. Altele cădeau în transă, timp în care spiritul se folosea temporar de corpul și vocea lor.
Cele mai cunoscute mediumuri ale perioadei au fost femei. Spiritismul era singura profesie în care femeile erau mai respectate decât bărbații. Se considera că un bărbat e mai puțin dispus să permită unui spirit să preia controlul asupra lui.
Deși se crede că fanii spiritismului au fost în general naivi, printre ei s-au numărat și savanți ca inventatorul radioului, Guglielmo Marconi, inventatorul telefonului, Alexander Graham Bell, fizicianul experimental Oliver Lodge și inventatorul tehnologiei de transmisiune TV John Logie Baird.
Într-un castel părăsit din împrejurimile împădurite ale Parisului era pe cale să înceapă o ședință întunecată de spiritism.
Ceasul arăta treizeci și două de minute după miezul nopții. Lenna Wickes, ucenică în spiritism, ședea la o masă ovală, drapată cu o pânză neagră. La masă cu ea stăteau un domn și soția lui, ceilalți participanți la ședință. Aveau fețele posomorâte și răsuflarea agitată.
Dacă totul avea să meargă bine în seara asta, fantoma pe care o căutau – cea a unei tinere ucise în chiar acest loc – urma să își facă apariția curând.
Lenna a aruncat o privire rapidă pe fereastră, în întuneric. Fulgi de nea mari și grei, atât de neobișnuiți pentru Paris, se așterneau împrejurul castelului. Aprinseseră câteva felinare afară, iar privirea Lennei s-a oprit asupra porții din metal din fața proprietății, înfășurată în vițe de iederă uscate, și care tremura din balamale.
Participanții la ședință, numiți companioni, s-au adunat la miezul nopții. Părinții victimei – pe care Lenna îi cunoscuse cu câteva zile înainte de acest eveniment – au ajuns primii. La scurtă vreme au sosit Lenna și maestra ei, renumitul medium care va conduce ședința din noaptea aceasta: Vaudeline D’Allaire.
Toți erau îmbrăcați în negru, iar energia din cameră nu era nici pe departe caldă sau primitoare. Părinții așteptau pe scaune, foindu-se nervoși, făcând gesturi repezite: tatăl a răsturnat un sfeșnic și și-a cerut zeci de scuze. Lenna, care stătea de partea cealaltă a mesei cu carnețelul deschis, nu-l putea condamna. Toți erau foarte agitați, și Lenna însăși își ștersese palmele transpirate de rochie de o duzină de ori.
Nimeni nu-și dorea să petreacă această oră agonizantă sub îndrumarea lui Vaudeline. Prețul intrării era extrem de ridicat și nici măcar nu includea francii pe care-i ceruse în avans.
Spiritul pe care urmau să-l invoce în această noapte nu era unul obișnuit...
Două romane care te învăluie în vraja secolelor întunecate.
Pătrunde în universul a două povești despre viață și moarte, lumină și întuneric, blestem și binecuvântare, în care femeile joacă roluri importante în războiul pentru adevăr și dreptate.
Dincolo de timpul care se derulează în ceas invers, incantațiile rostite la lumina lumânării și natura care vorbește într-un glas misterios, aceste două cărți sunt un manifest dedicat femeilor de pretutindeni, care încearcă să supraviețuiască forțelor întunecate. Ele nu știu, însă, că cele mai terifiante fapte sunt comise tot de oameni...
Sarah Penner e o autoare americană.
Primul ei roman, The Lost Apothecary, publicat în 2021, a ajuns un bestseller New York Times.
Penner e membră a Historical Novel Society și a Women’s Fiction Writers Association.
În prezent, locuiește și lucrează în Florida, alături de soțul ei și un dachshund miniatural pe nume Zoe.