Dacă ai fost vreodată victima bullyingului, nu ai uitat acele momente niciodată. Ți s-a spus că ești prea mare, prea mic sau urât. Știi că ești vulnerabil, iar cineva este pregătit să profite de slăbiciunile tale. Cu siguranță nu îți dorești să experimenteze și copiii tăi aceste sentimente. Comandă cele patru povești ilustrate și ajută-i pe cei mici să recunoască și să răspundă la diversele tipuri de bullying!
Organizația Salvați Copiii atrage atenția că numărul cazurilor de bullying din școli a crescut cu aproape o treime în ultimul an, fenomenul fiind extrem de grav.
49% dintre elevi sunt victimele situațiilor de violență fizică, de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online
82% dintre elevi asistă la situații de bullying
27% dintre elevi recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte
3 din 10 copii sunt excluși constant din grupul de colegi
3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
Îi învață cum să abordeze subiectul bullyingului cu cei mici;
Le oferă modalitatea perfectă de a le transmite copiilor că pot apela la ajutorul lor oricând au nevoie;
Îi învață cum să le liniștească fricile cauzate de bullying copiilor;
Îi sprijină în dezvoltarea emoțională corectă a copiilor.
Învață cum să recunoască și cum să reacționeze când sunt puși în fața mai multor tipuri de comportamente abuzive;
Le prezintă măsurile corecte pentru a pune capăt bullyingului;
Le arată și perspectiva celor care sunt victimele bullyingului și repercusiunile acestui fenomen;
Realizează importanța propriilor vorbe, fapte și acțiuni;
Înțeleg că pot discuta cu părinții sau cu prietenii lor de fiecare dată când au de-a face cu bullyingul.
Îmbrâncitul, glumele răutăcioase, excluderea intenționată a cuiva dintr-un grup, rușinarea publică – copiii pot experimenta bullyingul într-o varietate de moduri.
Poveștile acestea simpatice sunt interpretate de animale ilustrate, pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste aceste situații dificile. Fiecare carte face cunoscut un tip de agresiune, și anume bullyingul verbal, bullyingul fizic, bullyingul ascuns, bullyingul emoțional, și oferă strategii actuale și eficiente atunci când copiii se confruntă cu aceste probleme.
În cadrul ilustrațiilor sunt folosite animale neutre ca personaje, pentru ca cititorii, indiferent dacă sunt fetițe sau băieței, să se poată identifica în povești. Textele ajută tinerii cititori să recunoască și să gestioneze diferitele forme de agresiune.
Nicolas adoră să joace fotbal cu echipa sa și îi place să stea în poartă. Când nu reușește să apere o minge, Dragoș începe să-i adreseze cuvinte jignitoare, care-l rănesc.
Prin această lectură, micii cititori vor observa cum Nicolas este ținta apelativelor și a poreclelor și vor afla modalități de a opri acest comportament abuziv.
Mihnea este foarte bun la matematică și îl admiră pe Super Ratonul, eroul cel curajos. Mihnea este agresat fizic de Felix, un coleg de școală.
Prin această lectură, micii cititori vor observa cum Mihnea este ținta unei agresiuni fizice și vor afla modalități de a opri acest comportament abuziv.
Filip, Tudor și David merg împreună în tabăra de cercetași încă de când erau mici. Când un alt cercetaș, Ivan, vine să stea cu ei în cabană și începe să facă glume răutăcioase pe seama lui Filip, acesta începe să se simtă exclus din grup și luat peste picior.
Prin această lectură, micii cititori vor observa cum Filip este ținta glumelor lui Ivan și vor afla modalități de a opri acest comportament abuziv.
Cezar și ceilalți colegi din stația de autobuz fac glume pe seama lui Radu și râd de blănița zbârlită și de hainele sale simple. Tachinarea lor continuă îl necăjesc și îl întristează tare mult pe Radu.
Prin această lectură, micii cititori vor observa cum Radu este ținta tachinărilor colegilor și vor afla modalități de a opri acest comportament abuziv.
Amanda F. Doering este autoarea a peste 50 de cărți pentru copii. Îi face plăcere să scrie pentru copii și să îi ajute să învețe mai multe despre ei înșiși și despre lumea din jur. Autoarea își dorește ca cei mici să îndrăgească cititul la fel de mult ca ea. Când nu citește sau scrie, Amandei îi place să călătorească, să facă drumeții și fotografii și să își petreacă timpul cu buldogul său, Hugo.
Melissa Higgins a scris peste 100 de cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru copii. Cărțile sale au fost premiate la Independent Publisher Book Awards și la Moonbeam Children’s Book Awards. Înainte de a deveni o scriitoare cu normă întreagă, Melissa a lucrat ca consilier școlar și a avut un cabinet privat de consiliere. Când nu citește sau scrie, Melissei îi place să facă drumeții și fotografii în deșertul din Arizona, unde locuiește împreună cu soțul său și cu cele două pisici timide.