Oameni ultraprocesați

Inapoi Înapoi în site

Cea mai bună carte de știință din 2023
conform The Times și Sunday Times

Cea mai bună carte a anului 2023 conform
Economist și Daily Mail

Oameni ultraprocesați

Tu știi ce mănânci? Adevărul despre mâncarea ultraprocesată este acum în meniu.

Stabilizatori, emulgatori, gume, lecitină, glucoză, uleiuri hidrogenate. Alimentele ultraprocesate sunt peste tot în magazinele noastre. Le găsim pe rafturile cu dulciuri, cu lactate, sosuri, pâine sau chiar pe rafturile cu produse Bio. Sunt acestea soluția pentru o alimentație hrănitoare și sănătoasă?

În cartea sa, Dr. Chris van Tulleken dezvăluie adevărul șocant despre impactul negativ al alimentelor ultraprocesate asupra sănătății noastre, dar și despre industria alimentară care ne propune tot mai multe produse concepute pentru a fi profitabile, nu hrănitoare.

Descoperă o carte-fenomen care va schimba modul în care citești etichete, faci cumpărături și te hrănești.

ADAUGĂ ÎN COȘ

Cartea nu conține aditivi și conservanți*

Mâncarea s-a transformat dintr-o sursă de energie și de sănătate pentru om într-o sursă de profit pentru marile corporații. Am început să ne hrănim cu niște substanțe obținute prin procese cu care organismul nostru nu s-a mai întâlnit niciodată în istoria oamenilor pe această planetă. Iar asta ne îmbolnăvește.

Efectele pe care alimentele ultraprocesate le au asupra organismului nostru abia încep să fie înțelese. Însă primele dovezi pe care le avem acum sunt destul de clare, iar Chris van Tulleken le explică excelent în această carte.

– Dragoș PĂTRARU

Această carte este pentru tine dacă:

cross

Vrei să te hrănești mai sănătos și să îți menții greutatea sub control.

cross

Vrei să afli ce substanțe și procese se află în spatele etichetelor de pe alimente și să faci alegeri informate.

cross

Vrei să găsești altenative mai sănătoase pentru anumite alimente ultraprocesate.

Oameni ultraprocesați

Totul a început cu o înghețată care nu se topea... deși era caldă

Investigația lui Chris Van Tulleken - medic, doctor în virusologie moleculară și colaborator BBC, a început atunci când a observat că înghețata fetiței sale nu se topea deși era caldă. Și a devenit o carte surprinzătoare despre alimentele ultraprocesate și industria alimentară care folosește potențiatori de arome, agenți de încărcare, amidon modificat, proteine hidrolizate și multe astfel de substanțe pentru a crea produse sărace din punct de vedere nutrițional, dar bogate în zahăr și sare pentru a stimula consumul în exces.

Într-o explorare curajoasă a lumii de astăzi, Dr. Chris van Tulleken ne dezvăluie adevărul despre alimentele care au fost concepute pentru a genera profit, nu pentru a ne hrăni, precum și despre sistemul care le produce, cu costuri uriașe pentru întreaga planetă.

O lectură revelatoare și necesară, cartea sa ne oferă informațiile de care avem nevoie pentru a recunoaște alimentele ultraprocesate și pentru a face alegeri nutriționale mai sănătoase pentru viitorul nostru și al lumii în care trăim.

Ce vei învăța din această carte:

cross

Să recunoști alimentele ultraprocesate și să faci alegeri mai sănătoase pentru tine și familia ta.

cross

Să citești cu atenție etichetele și să înțelegi ce substanțe se află în spatele denumirilor complexe.

cross

Să fii mai atent la alimentele ambalate promovate ca fiind „sănătoase”.

cross

Să înțelegi că industria alimentelor ultraprocesate este nocivă pentru sănătatea noastră, dar și pentru sănătate întregii planete.

”Va schimba ceea ce mănânci... o examinare tulburătoare a mâncării pe care o consumăm și a sistemului industrial care o produce. ”

The times

Cum recunoaștem un aliment ultraprocesat?

color photo color photo black and white color photo

Este tentant să credem că un baton cu cereale din supermarket este mai sănătos decât un baton cu ciocolată, însă dacă citim etichetele putem descoperi că „alternativa mai sănătoasă” este de fapt un alt aliment ultraprocesat, plin de substanțe pe care corpul nostru nu le recunoaște ca hrană.

Alimentele ultraprocesate au o definiție științifică formală lungă, dar care poate fi rezumată astfel: dacă este ambalat în plastic și conține cel puțin un ingredient pe care nu l-ai găsi, în mod normal, cam în orice bucătărie, atunci este aliment ultraprocesat.

S-ar putea să cunoști mare parte dintre acestea drept „junk-food”, dar există, de asemenea, multe alimente ultraprocesate „bio”, provenite de la animale crescute în spații libere, pe baza unor principii „etice”, care pot fi comercializate drept sănătoase, hrănitoare, prietenoase cu mediul.

Așadar, nu uita să citești eticheta, indiferent câte beneficii pentru sănătate sunt enumerate pe ambalaj.

„O carte pe care toți cei cărora le pasă de sănătatea lor ar trebui să o citească.”

Daily

Două cărți care schimbă modul în care privești lumea

Cât de mulți dintre noi suntem atenți la lucrurile cu adevărat importante? La acele lucruri care contează și astăzi și vor conta și peste 10, 20 sau chiar 30 de ani? Aceste două cărți recomandate de Dragoș Pătraru ne invită să fim atenți la informațiile cu care ne hrănim mințile și la alimentele cu care ne hrănim corpurile, să ne concentrăm pe problemele esențiale ale umanității pentru a reuși să trăim vieți mai sănătoase și să lăsăm în urma noastră o planetă mai bună pentru generațiile viitoare.

Pachet Tratează rănile trecutului

Citești mai mult, mănânci mai sănătos...

Pachet Alegeri informate

Pachet
Alegeri informate

Comandă Pachet
Pachet Nutritie echilibrata

Pachet
Nutritie echilibrata

Comandă Pachet
Pachet Hraneste-ti trupul si mintea

Pachet
Hraneste-ti trupul si mintea

Comandă Pachet
Pachet Stiinta sanatatii

Pachet
Stiinta sanatatii

Comandă Pachet
Chris van Tulleken

Chris van Tulleken

este medic, profesor universitar, autor de succes, om de radio și televiziune.

El a absolvit medicina la Universitatea Oxford, iar apoi a urmat un doctorat în virusologie moleculară. În prezent, el este medic specializat în boli infecțioase și Profesor Asociat la a University College din Londra.

În decursul carierei sale complexe, el a prezentat emisiuni pentru copii și adulți pe canalele de radio și televiziune BBC, aducând mai aproape de publicul din Marea Britanie informații esențiale din știință și medicină.