În cartea sa, Dr. psiholog Hedi Hoka ne arată cum grija pentru membrii familiei ne împinge adesea să le asimilăm problemele și dificultățile. Și când ajungem să trăim drama unor alte generații, repetâm inconștient comportamentele, reacțiile și tiparele predecesorilor noștri. Cum putem noi să dăm sens acestei dureri și să ne eliberăm de trecut, înainte ca trecutul să ne distrugă viitorul?
Ai avut o copilărie dificilă sau o relație toxică.
Ai pierdut un membru al familiei și încă nu ai procesat complet durerea.
Ai rețineri când vine vorba de a te bucura de prezent și a te elibera de trecut.
Ai speranța că nu vei repeta greșelile părinților tăi și nu vei transmite traumele copiilor tăi.
Ai ambiția necesară pentru a rupe ciclul vicios al traumei.
Ceea ce este nerezolvat cu părinții noștri nu dispare. Dar apare, inconștient, în relațiile noastre. Ceea ce am devenit azi, felul în care relaționăm unii cu alții, modul în care ne percepem pe noi înșine, sinele nostru corporal, încrederea în forțele proprii, stima de sine, felul în care ne manifestăm iubirea, cum ne alegem profesia, sănătatea, abundența, dorința de a avea copii sau nu depind, în mare măsură, de relația pe care o avem sau am avut-o cu părinții noștri.
Cum să identifici și să elimini tiparele autodistructive de comportament.
Cum să rezolvi relațiile disfuncționale din familie.
Cum să faci pace cu trecutul tău și istoria familiei tale.
Cum să clasifici evenimentele traumatice.
Cum să-ți gestionezi emoțiile, astfel încât acestea să nu te mai controleze.
Nimeni nu își dorește să sufere. Însă, de cele mai multe ori, doar cochetăm cu ideea de a ne simți împliniți. Ne cărăm dorințele de pe o zi pe alta. Totuşi, venerăm un singur lucru: inerția. Așteptăm că poate se va întâmpla ceva și suferința va dispărea. Sau poate există niște forțe superioare asupra noastră care vor pocni din degete și o să schimbe ele ce e de schimbat în noi. Și atunci subestimăm ceea ce putem deveni. Puterea de a ne schimba se află în fiecare dintre noi și așteaptă să fie revendicată.
HEDI HOKA este doctor în psihologie, psiholog principal în Colegiul Psihologilor din România, terapeut, autor, trainer, profesor asociat mindfulness la Mindful Academy International și facilitator de constelații familiale. Pasionată de neuropsihologie, Hedi Hoka a căutat întotdeauna să transpună într-un limbaj cât mai simplu mecanismele neuronale care stau la baza gândurilor, emoțiilor și comportamentelor umane. A învățat despre mindfulness în Statele Unite ale Americii și este fondator al European Academy For Mindfulness. După un deceniu la catedra Facultăţii de Psihologie Aplicată a Universităţii „Babeş Bolyai”, Hedi Hoka a decis să își aprofundeze cunoștințele profesionale prin studiul psihoterapiei fenomenologice, descoperind, astfel, călătoria traumelor transgeneraționale.