FATA CARE ȘI-A GĂSIT VOCEA

Inapoi Înapoi în site
FATA CARE ȘI-A GĂSIT VOCEA

O fată căreia nimeni nu-i dă nicio șansă, își dă singură marea șansă a vieții.

Aceasta nu este o poveste obișnuită, deoarece poveștile obișnuite pot fi uitate ușor. Aceasta este o călătorie care te va schimba pentru totdeauna, odată ce vei face cunoștință cu Adunni, o tânără care visează la o educație care să-i permită să-și găsească vocea. O voce puternică și încrezătoare, care să răsune într-o lume ce crede prea puțin în potențialul femeilor. Determinarea ei de a schimba lumea prin idei și cuvinte devine o sursă de inspirație pentru toate femeile care luptă pentru visurile lor. Adunni te învață că educația este cheia libertății, iar pentru a fi cu adevărat liber, e important să te eliberezi de limitele autoimpuse și să deschizi uși pe care alții ți le-au închis.

„De neuitat!”

New york times

Cea mai puternică voce a anului 2024 e aici!

Tot ce ai sunt mintea și cuvintele tale. Ele nu te vor lăsa niciodată la greu.

Indiferent de epocă, vârstă sau circumstanțe, femeile au sfidat normele, au zdrobit prejudecățile și au clădit fundația unui viitor mai strălucitor. Uită-te în jurul tău și vei vedea câte exemple care să te inspire vei găsi. Fără doar și poate, femeile au apărat valorile în care au crezut, au luptat pentru viața pe care și-au dorit-o, și-au croit drum prin vremurile amenințătoare.

Autoarea pe care ți-o prezentăm acum este o femeie care a luptat cu toate armele sufletului pentru a-și depăși condiția umană, iar din experiența sa de viață a rezultat un roman de debut, care a răsunat ca un ecou în toate colțurile lumii, inspirând mii de tinere și femei să-și urmeze visurile și să nu renunțe niciodată la ce își doresc cu adevărat.

Fata care și-a găsit vocea te invită să faci cunoștință cu Adunni, singura fiică a unui tată sărac, care a rămas nu de mult fără mamă și a fost promisă unui bărbat în vârstă. În ochii bărbaților nemiloși, Adunni valorează patru capre, doi saci cu orez, câteva găini de rasă și cinci mii de naira. Iar când o tragedie lovește noua sa familie, Adunni este vândută de cel pe care îl consideră un salvator ca servitoare pentru o familie înstărită. Va reuși ea să lupte pentru visul ei de a avea acces la o educație care să-i permită să plece undeva, departe de tot ce o ține în loc? Rămâne de văzut…

quotes

O celebrare a fetelor și femeilor care îndrăznesc să viseze și a celor care le ajută să-și deschidă aripile pentru a putea zbura.

— Imbolo Mbue,

autoarea bestsellerului Behold the Dreamers

Nota editorului

Singura limbă oficială în Nigeria, țară cu câteva sute de etnii (și limbi) diferite, este engleza, care se studiază din clasa întâi. Adunni, personajul principal al cărții, face parte din populația yoruba, majoritară în sud-vest, dar nu are decât câțiva ani de școală și de aceea vorbește, în original, o engleză „în felul ei”, cum o definește autoarea, o limbă care încorporează elemente specifice așa-numitului pidgin – amestec de engleză și limbi locale africane –, trăsături ale englezei nigeriene, dar, firește, și multe greșeli, și chiar cuvinte inventate. Și totuși limbajul ei de povestitoare nu e deloc simplu, primitiv și nici împiedicat. După câteva pagini, intri în ritmul lui și te captivează. Autoarea a ținut să arate, între altele, că o limbă plină de stângăcii și greșeli nu denotă deloc lipsă de inteligență și sensibilitate. Încercând s-o adapteze fără a diminua plăcerea lecturii, traducătoarea speră că a reușit să sugereze același lucru și în limba română.
Toate cuvintele în italice sunt în yoruba, dacă nu se precizează altfel.

Fragment

„— Mama spunea că învățătura o să-mi dea o voce. Eu vreau mai mult de atât, doamna Tia. Vreau o voce care se aude tare. Vreau să intru într-o sală și lumea să mă aude încă înainte să deschid gura ca să vorbesc. Vreau să trăiesc și să ajut mulți oameni în viața mea, iar atunci când o să îmbătrânesc și o să mor, să trăiesc încă prin oamenii pe care am ajutat. Gândiți-vă, doamna Tia! Dacă aș avea educație și m-aș face învățătoare, aș putea să primesc salariu, poate chiar să strâng bani și să construiesc școală în Ikati și să predau la fete. Fetele din satul meu nu au mari șanse de școală. Vreau să schimb asta, doamna Tia, pentru că fetele o să cresc și o să nasc mulți oameni mari, care vor face Nigeria mult mai bună decât e acum.

Doamna Tia dă din cap în timp ce mă ascultă.

— Ești în stare, Adunni, spune ea.

Dumnezeu ți-a dat tot ce-ți trebuie ca să fii o personalitate, ai totul înăuntrul tău. Dă drumul la mâinile mele și înfige un deget în pieptul meu.

— Ai în mintea ta, în inimă. Tu crezi în toate astea, sunt sigură. Trebuie doar să-ți păstrezi această credință, să n-o abandonezi niciodată. Când te trezești dimineața, vreau să-ți spui singură că mâine va fi mai bine decât azi. Că ești un om valoros. Important. Trebuie să crezi asta indiferent de rezultatul concursului, bine”

Pachet Femei care schimbă lumea

Cititorii aleg pachetul
„Femei care schimbă lumea”

Un război care face praf totul, mai puțin o inimă curajoasă. Tinere al căror spirit neînfricat va schimba lumea. Autoarele Zoulfa Katouh și Abi Daré ți-au pregătit povești sensibile și pline de curaj, în care personajele feminine își găsesc deopotrivă forța extraordinară de a aduce un strop de lumină în paginile întunecate ale istoriei. Într-o lume în care destinele lor sunt scrise încă de la început cu cerneală neagră, ele refuză să se supună celor care vor să le arunce întunericului.

quotes

În întreaga lume există fete care luptă pentru dreptul lor la educație. Îi sunt recunoscătoare scriitoarei Abi Daré pentru că arată dificultățile cu care se confruntă tinerele nigeriene și pune în valoare puterea vocii lor.

— Malala Yousafzai,

activistă și laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Cititorii aleg pachetul
„Celebrarea spiritului uman”

Magia interioară a femeilor strălucește cel mai tare în mijlocul întunericului, acolo unde ele se așază pentru o clipă și înțeleg că adevărata putere nu vine din a evita dificultățile, ci din a le înfrunta cu cel mai de preț scut: inima lor. Autoarele Emilia Hart și Abi Daré au scris despre fete și femei curajoase, adevărate surse de inspirație pentru toți cititorii care încă nu au descoperit câtă forță se ascunde în inimile lor aparent fragile, dar atât de puternice în esență. Iar acesta e un lucru pe care îl poți descoperi la orice vârstă.

Pachet Celebrarea spiritului uman

Citești mai mult, plătești mai puțin

Pachet Ce știe doar inima Pachet Ce știe doar inima

Pachet Ce știe doar inima

Comandă Pachet
Pachet Forța feminină Pachet Forța feminină

Pachet Forța feminină

Comandă Pachet
Pachet Cu mama în gând Pachet Cu mama în gând

Pachet Cu mama în gând

Comandă Pachet
Abi Daré

Scriitoarea Abi Daré este dovada vie că toate visurile se pot împlini dacă avem curaj să le urmăm. Părăsind cu ani în urmă Nigeria din dorința de a avea acces la o educație solidă și de a lăsa în urmă traiul sărac și lipsit de oportunități în care s-a născut, Abi Daré și-a făcut o promisiune: că va arăta lumii întregi fața nevăzută a Nigeriei. Astfel, romanul său de debut, „Fata care și-a găsit vocea”, a fost tradus în peste 20 de limbi și prezentat în programele școlare ca lectură obligatorie, abordând o temă esențială: importanța educației în construirea de noi generații. În Nigeria, tinerele fete nu au acces la un sistem de învățământ corespunzător, așa că Abi Daré și-a urmat inima și în 2023 a înființat Fundația de Educație și Împuternicire „Louding Voice”, o organizație non-profit dedicată acordării de burse pentru fetele tinere din zonele rurale ale Nigeriei, neuitând nici măcar o clipă cât de greu i-a fost să învețe într-o societate care investește prea puțin în potențialul fetelor.