Cele șapte luni ale lui Maali Almeida

Inapoi Înapoi în site
Cele șapte luni ale lui Maali Almeida

PREMIUL BOOKER 2022

Maali Almeida e mort. Are șapte nopți să afle de ce.

Descoperă o satiră mistuitoare, plasată în haosul războiului civil din Sri Lanka, care a impresionat juriul Booker Prize prin „scopul său ambiţios şi îndrăzneala plină de umor a tehnicilor narative”!

Un thriller contra cronometru în căutarea criminalului, Cele şapte luni ale lui Maali Almeida este un roman cu fantome, mult umor și o umanitate profundă, care nu trebuie să lipsească din biblioteca unui cititor pasionat.

Transport la 4,9 Lei

„Acest roman ingenios se citește cu tot dragul, cu toată pasiunea cu care poți lectura o superficțiune despre lumea celor morți, la fel de coruptă, de imperfectă ca a noastră. Râzi în hohote citind relatarea degajată a lui Maali Almeida care în același timp, te pune serios pe gânduri legat de ororile războiului și nedreptatea lumii. O călătorie în viața de apoi care te face să iubești neprețuit viața… de acum.”

Mihai Morar

– Mihai Morar

O poveste cu fantome care oferă morților dreptul la un punct de vedere

Colombo, 1990. Maali Almeida, fotograf de război, cartofor și aventurier, se trezește mort în ceea ce pare a fi un birou de vize în ceruri. Trupul său dezmembrat se scufundă în lacul Beira și nu are idee cine l-a ucis. Într-o țară în care socotelile sunt făcute de de escadroane ale morții, sinucigași cu bombă și bătăuși de profesie, lista suspecților este deprimant de lungă, drept dovadă numeroasele fantome din jurul lui.

Dar chiar și în viața de apoi, timpul se scurge pentru Maali. Are șapte luni, adică șapte faze ale lunii, șapte nopți, pentru a-i contacta pe cei mai iubiți oameni din viața lui și pentru a-i conduce către fotografiile care vor zgudui Sri Lanka.

quotes

Este un thriller metafizic, o comedie neagră despre viața de apoi care dizolvă nu doar granițele dintre genuri, ci și dintre viață și moarte, dintre corp și spirit, dintre est și vest. Este o joacă filozofică cu totul serioasă, care îl duce pe cititor în inima întunecată a lumii — ororile sângeroase ale războiului civil din Sri Lanka. Odată ajuns acolo, cititorul descoperă și tandrețea, frumusețea, dragostea, loialitatea și urmărirea unui ideal care justifică fiecare viață umană.

— Neil MacGregor, președintele juriului Booker Prize

Cele șapte luni ale lui Maali Almeida

„Nu există multe romane care să-ți amintească în același timp de Agatha Christie, Salman Rushdie, Raymond Chandler, John le Carré și Stranger Things – dar acesta o face. Rezultatul e o lectură neașteptat de captivantă. ”

The times

Fragment

Stai la o coadă, strigând la o femeie purtând un sari alb care stă îndărătul unui ghişeu din fibră de sticlă. Cine nu s-a enervat măcar o dată pe femeile care stau îndărătul unui ghişeu? Cu siguranţă nu tu.

Cei mai mulţi srilankezi se răzvrătesc în tăcere, însă ţie îţi place să te plângi urlând din toţi bojocii.

– Nu zic că e greşeala ta. Nu zic nici că ar fi a mea, însă se mai întâmplă şi greşeli, nu? În special la instituţiile de stat. Ce să-i faci?

– Aici nu e o instituţie de stat.

– Nu-mi pasă, mătuşico. Tot ce vreau să zic este că nu pot sta aici, am fotografii de împărţit. Am o îndatorire oficială.

– Nu sunt mătuşica ta.

Te uiţi în jurul tău. În spate, coada şerpuieşte printre stâlpi şi se întinde de-a lungul pereţilor. Aerul este ceţos cu toate că nimeni nu pare să expire fum sau dioxid de carbon. Ai zice că te afli într-o parcare fără maşini, sau într-un supermarket în care nu se vinde nimic. Tavanul este înalt, susţinut de nişte stâlpi din beton amplasaţi la distanţe neregulate de-a lungul curţii întinse. La capătul îndepărtat al acesteia se zăresc nişte uşi care par să asigure accesul într-un lift, o mulţime de mogâldeţe intrând şi ieşind pe ele.

Chiar şi de văzuţi de aproape, oamenii au contururi incerte, pielea dată cu talc şi nişte ochi în care lucesc nişte nuanţe neobişnuite pentru nişte indivizi cu pielea maronie. Unii poartă halate de spital; hainele unora sunt pătate cu sânge uscat; unii sunt ciungi. Cu toţii se răstesc la femeia în alb care pare să discute cu toată lumea în acelaşi timp. Poate pentru că toată lumea îi pune aceleaşi întrebări. Dacă ai fi un parior (ceea ce eşti), ai spune că sunt cinci din opt şanse ca totul să fie doar o halucinaţie.

Despre autor

Shehan Karunatilaka s-a născut în 1975 în Sri Lanka, a studiat literatura engleză în Noua Zeelandă și a locuit apoi în Londra, Amsterdam și Singapore. A lucrat în publicitate şi în presă; a fost basistul trupelor Independent Square, Powercut Circus şi Brass Monkey Band.

A debutat pe scena literară în 2011 cu romanul Chinaman cu care a câştigat nenumărate premii, inclusiv Gratiaen Prize, Commonwealth Book Prize, DSC Prize for South Asian Literature şi o nominalizare la Shakti Bhatt Prize. Cele şapte luni ale lui Maali Almeida, al doilea roman al său, a impresionat întreaga lume literară, câștigând mult râvnitul Booker Prize.

Shehan Karunatilaka
Booker Prize

Despre Booker Prize

Booker Prize este unul dintre cele mai importante premii literare din lume, acordat anual unei cărţi publicate în limba engleză. E un eveniment de mare anvergură, care presupune un juriu ales dintre cele mai importante personalităţi literare britanice (autori, agenţi, editori) şi care, pe lângă premiul de 50.000 de lire sterline, e o platformă importantă de recunoaştere internaţională pentru câştigători. Printre laureaţii ediţiilor predecente se regăsesc nume precum Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood sau Salman Rushdie.

Dacă Premiul Nobel pentru Literatură sărbătoreşte un autor, Booker Prize e distincţia pentru calitatea literară de excepţie a unei cărţi.

Cumperi mai mult, plătești mai puțin

Pachet CLASICI DE AZI

Pachet CLASICI DE AZI

Acești scriitori sunt contemporani, dar romanele lor au valoarea literară, complexitatea narativă, meșteșugul cuvintelor, suspansul irezistibil și intensitatea emoțională a marilor romane clasice, cele care te-au făcut să te îndrăgostești de literatură. Două cărți celebrate de critici și de cititori din întreaga lume.

Comandă pachet
Pachet BOOKER PRIZE

Pachet BOOKER PRIZE

Dacă iubești literatura de calitate și-ți place să te pierzi într-o poveste cu porfunzimi neașteptate, avem oferta perfectă pentru tine. Bucură-te de trei cărți excepționale, scrise cu mult talent și măiestrie literară, câștigătoarele Booker Prize din ultimii 3 ani.

Comandă pachet

Transport la 4,9 Lei