Ședința de azi are loc alături de Diana Vasile, psihoterapeut și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei din România. Având peste 25 de ani în cercetarea și înțelegerea traumelor, Dr. Diana Vasile a scris o lucrare profundă, care pătrunde în adâncurile psihicului uman, explorând rănile nevăzute ce modelează sufletul și conștiința. Anatomia traumei nu este o lectură obișnuită, ci un ghid care te poartă cu claritate prin labirintul traumelor, dezvăluindu-ți structura, dinamica și modul terapeutic de abordare a acestor experiențe dificile, ce pot lăsa cicatrici adânci în psihologia noastră.
Cartea psihoterapeutului care l-a adus în România pe Dr. Gabor Maté.
Cartea care înglobează peste 25 de ani de cercetare în înțelegerea traumei și a efectelor sale.
Cartea unuia dintre cei mai buni specialiști în domeniul psihotraumatologiei din România.
„Am avut plăcerea să lucrez îndeaproape cu dr. Diana Vasile şi pot spune că m-au impresionat cu adevărat profesionalismul călduros, intuiția profundă, abordarea îndelung studiată și expertiza ei polivalentă. Am fost mișcat de dedicarea ei faţă de procesul de vindecare, dar, mai presus de toate, mi-au ajuns la suflet umanitatea și sinceritatea ei.”
– Gabor Maté,
medic, autor, speaker internațional
Simți că ai multe răni nevindecate și nu știi cum să faci pace cu un trecut dureros;
Ești furios pentru că te simți rău chiar și în momentele în care ar trebui să te simți bine;
Ai trecut printr-un divorț, printr-o relație toxică, ai fost neglijat în copilărie sau abuzat;
Vrei să înțelegi de ce te simți mereu rău psihic, epuizat, la capătul răbdărilor;
Te simți rușinat și vinovat și îți spui constant că ești „un om slab”;
Atunci când durerea devine copleșitoare, mulți dintre noi spunem: „Mi s-a rupt sufletul”. În lumea psihologiei, aceste cuvinte capătă înțelesuri profunde, indicând o experiență interioară de deconectare. Această „ruptură” de noi înșine poartă denumirea de traumă, un subiect pe care Diana Vasile, psihoterapeut și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei din România, îl cercetează de mai bine de 25 de ani, din dorința de a ajuta oamenii să se reconecteze și să se simtă din nou stăpâni ai propriilor vieți. E atât de important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că nu este defect, stricat, greșit și nici demn de rușine. Există posibilitatea de recuperare și nimeni nu trebuie să trăiască până la sfârșitul vieții condamnat la suferință.
Anatomia traumei te invită să pătrunzi în straturile profunde ale traumelor tale și să înțelegi mecanismele complexe care stau la baza suferințelor care ți-au marcat existența. Și ca în orice călătorie de descoperire și introspecție, ți se vor deschide uși nebănuite către propria vulnerabilitate, dar și către acceptare și sinceritate. Acum e timpul să privești cu adevărat în sufletul tău.
Să înțelegi mai bine de ce ai reacții exagerate atunci când te simți rănit;
Să scapi de sentimentele de vinovăție, rușine și furie pentru ceea ce simți;
Să îți înțelegi mai bine rănile, privindu-le din perspective la care nu te-ai gândit până acum;
Să înțelegi că a fi vulnerabil nu înseamnă a fi defect, greșit sau demn de rușine;
Să faci pace cu trecutul pentru a trăi un prezent autentic;
„Ceea ce pentru unii poate părea superficial, ridicol sau chiar amuzant, pentru alții poate fi devastator. Nu e deloc ușor să înțelegem cu adevărat durerea adâncă din sufletul cuiva. Deseori, folosim cu larghețe cuvântul «traumă». Îl suprapunem unor situații care produc un grad sporit de neplăcere sau disconfort. Alteori, folosim acest cuvânt pentru a denumi un moft. Abia atunci când ne găsim singuri în fața tăvălugului suferinței, începem să ne dăm seama ce poate însemna prăbușirea interioară. Pustiirea și ruperea sufletului aruncă ființa umană în abisul durerii absolute, în teritoriul înghețat al unui chin care pare etern. Cititorul va descoperi în acest volum o «gramatică», dar și o «anatomie» a traumei, ambele descrise și explicate pe înțelesul tuturor. Un posibil fir călăuzitor pentru gândul ieșirii din labirint.”
- CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU, Jurnalist și Prezentator TV
Dr. Diana Vasile este psihoterapeut, psiholog clinician principal și cadru didactic universitar. Din 2013 este președinte și membru fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), un ecosistem care formează specialiști în psihoterapia integrativă a traumei, oferind acces la informație științifică publicului larg și soluționând provocări profesionale în mediile organizaționale. Preocupată constant de potențialul de dezvoltare și evoluție al fiecărei persoane în parte, ea militează de peste 25 ani pentru eliberarea resurselor psihice blocate în traumele oamenilor, resurse care pot aduce un plus de bucurie, progres și relații hrănitoare în viețile lor.
Fondat în 2013, Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei educă, informează și derulează proiecte pentru o mai bună înţelegere a modalităților de prevenție a traumatizării și de recuperare post-traumatică. ISTT reprezintă un ecosistem în care se întâlnesc laolaltă profesioniști, specialiști în devenire, psihoterapeuți de talie internațională, reprezentanți ai mediului corporate și oameni obișnuiți, care vor să înțeleagă mecanismele traumei și cum să devenim mai rezilienți ca indivizi și comunități. Acţiunile ISTT au în centru cele mai recente cercetări și studii ştiinţifice validate de comunitățile internaționale și o echipă multidisciplinară de specialiști dedicați, funcționând după un model integrat, a cărui misiune este să formeze o societate pregătită pentru recunoașterea și gestionarea mai bună a experiențelor traumatice, cu trei direcții principale: Școala de formare pentru specialiști, Asociația profesională și Clinica de servicii psihologice.