Bestsellerul care a inspirat cel mai urmărit serial de pe Netflix
Un talent descoperit la timp poate schimba destinul.
Gambitul Damei este povestea micuței orfane care, într-o lume a dependențelor, își dorește să evadeze din realitatea apăsătoare ce o înconjoară. Și are două modalități: să joace șah și să ia micile pastile verzi.
Cartea Gambitul Damei în cifre
Locul 1
în topul zilnic Netflix pentru 28 de zile
62
de milioane de abonați care au urmărit serialul
63
de țări în care miniseria a fost numărul 1
6
săptămâni pe lista bestseller-urilor New York Times
„Captivantă... O obsesie magnifică.”
– Los Angeles Times
Vizionează trailerul seriei
Părerile cititorilor
O recitesc pentru pură plăcere
„Gambitul Damei este divertisment pur. Este o carte pe care o recitesc la fiecare câțiva ani – pentru pură plăcere.”
– Michael Ondaatje, unul dintre cei mai bine vânduți autori New York Times
Drama momentului care ne lasă fără suflare
„Tevis ne prinde în drama momentului care ne lasă fără suflare și care ne face să simțim aceeași implicare intensă pe care o simt și personajele sale.”
– Cleveland Plain Dealer
Suspansul te poate face să-ți rozi unghiile până la cot
„Este recomandat să îți lipești degetele înainte de a deschide „Gambitul Damei”. În caz contrar, suspansul te poate face să-ți rozi unghiile până la cot.”
– Houston Chronicle
Despre geniu și dependență
„Puțini romancieri au scris despre geniu – și dependență – la fel de acut precum Walter Tevis.”
– The Telegraph
Cea mai bună lectură din ultimii 10 ani
„Beth Harmon trăiește o viață solitară. Șahul este cel care îi salvează viața și o inspiră, devenind astfel obsedată. Beth este o adevărată minune cu un talent natural pentru joc. Șahul îi oferă singura bucurie reală din viața sa. Aceasta este o dramă extrem de captivantă, confruntându-mă cu dificultatea de a o lăsa din mână. Nu cred că am mai citit ceva în ultimii 10 ani care să fie o lectură mai bună decât aceasta. Și nu știu aproape nimic despre șah. Aceasta este o carte frumoasă și plină de compasiune, dar și de suspans.”
– krebsman
Beth Harmon pornește într-o călătorie extraordinară, din subsolul unui orfelinat până în vârful lumii șahului. Beth este un diamant neșlefuit, care se confruntă cu dependența și abandonul. Succesul ei contra oricăror șanse ne demonstrează încă o dată importanța perseverenței, a familiei și a regăsirii de sine.
Orfană de la vârsta de opt ani, Beth își rescrie destinul cu o grație tulburătoare. Devine evident că Beth are un talent extraordinar la un joc dominat de bărbați, iar până la vârsta de 16 ani ajunge să joace în campionatul U.S. Open. Își creează o nouă viață, dar nu poate niciodată să își învingă cu adevărat instinctul de autodistrugere. De la primul joc de șah împreună cu omul de serviciu al orfelinatului, ajunge să fie față în față cu cel mai bun jucător al lumii, un mare maestru rus. Îl poate învinge? Sau va cădea pradă dependențelor sale?
„Trebuie să-mi placă șahul? - întreabă oamenii când le recomand cartea. Vă promit că oricine s-a simțit vreodată pierdut, respins sau subestimat, dar speră cu înverșunare că ceva din interiorul său i-ar putea salva cumva viața, va iubi această carte.”
– The New Yorker –
Fragment
„În fiecare marți, după ora aritmetică, domnișoara Graham o trimitea pe Beth jos, la subsol, să scuture bureții. Era considerat un privilegiu, iar Beth era cea mai bună elevă din clasă, deși era cea mai mică de vârstă. Nu-i plăcea să meargă la subsol. Mirosea a mucegai și-i era frică de domnul Shaibel. Dar era curioasă să afle mai multe despre jocul pe care îl juca singur, pe tablă.
Într-o zi, se duse și se așeză lângă el așteptând să mute o piesă. Pusese mâna pe una în formă de cap de cal pe un piedestal. După o clipă, ridică privirea spre ea, încruntându-se, iritat.
– Ce vrei, copilă? zise el.
În mod normal, Beth ar fi fugit, evitând orice interacțiune umană, mai ales cu adulții, dar de data aceasta nu dădu înapoi.
– Cum se numește jocul? întrebă ea.
Domnul Shaibel îi aruncă o privire lungă.
– Ar trebui să fii sus, cu ceilalți.
Îndrăzneață, îi răspunse cu aceeași privire; era ceva la omul acela, statornicia cu care juca jocul acela misterios o ajută să rămână pe poziții ca să afle ce dorea.
– Nu vreau să fiu cu ceilalți, spuse ea. Vreau să știu ce joc joci.
Domnul Shaibel o privi mai atent. Apoi ridică din umeri.
– Se numește șah.”
Despre autor
Walter Stone Tevis a fost un romancier și scriitor american de nuvele. Trei dintre cele șase romane ale sale au fost ecranizate în filme importante. „Gambitul Damei” stă la baza celei mai urmărite miniserii TV de pe Netflix. Cărțile sale au fost traduse în cel puțin 18 limbi.