Cum să fii cool la școală

Inapoi Înapoi în site
Cum să fii cool la școală

Bullyingul nu este cool.
Hai să-l înlăturăm!

Cu proiecte de succes alături de Asociația Părinților Isteți și radio Itsy Bitsy pe subiectul bullyingului, psihologii Gabriela Maalouf și Adriana Mitu, împreună cu Nadia Tătaru ți-au pregătit informații valoroase și exerciții practice. Învață-l pe copil ce este bullyingul, cum să-l prevină, de ce consecințele lui sunt grave și cum ar putea să-l combată!

„Și eu am fost o victimă a bullyingului în copilărie, de aceea, acum, fac tot ce pot pentru a fi alături de copiii mei, pentru a-i ajuta să evite acest gen de experiente. În copilăria mea, exista bullying la școală sau pe stradă și mă descurcam cum puteam. Astăzi, există și în mediul online și lucrurile sunt mai complicate. Mă bucur însă că, acum, avem la dispoziție această carte scrisă special pentru copii, din care ei vor învăța mai ușor cum pot face față provocărilor de tip bullying, alături de părinții și profesorii lor."

calin goia

Călin Goia
(Trupa Voltaj)

Care sunt consecințele și efectele bullyingului în viața copilului tău:

Efectele bullyingului asupra victimei:

checkmark

Scăderea stimei de sine și încrederii în propriile forțe, ceea ce duce la apatie și iritabilitate;

checkmark

Dezvoltarea unui sentiment de frică și neputință în orice activitate;

checkmark

Dificultăți de concentrare și de învățare, având astfel probleme în performanța școlară;

checkmark

Abilități scăzute de adaptare și de rezolvare a problemelor.

Efectele bullyingului asupra agresorului:

checkmark

Dezvoltarea unei atitudini ofensatoare și manipulatoare asupra celor din jur;

checkmark

Manifestarea unui comportament antisocial;

checkmark

Performanțe școlare slabe și scăderea frecvenței la orele de curs;

checkmark

Creșterea probabilității de a se implica în activități riscante sau ilegale.

 efectele bullyingului
COPIII VORBESC DESPRE BULLYING

Cum îi ajută cartea pe părinți și profesori?

checkmark

Le oferă resursele necesare ca să-i pregătească pe copii cu privire la aspectele bullyingului;

checkmark

Îi învață să fie un sprijin important pentru copii oricând se confruntă cu bullyingul;

checkmark

Devin mai atenți la anumite semne de avertizare care pot indica faptul că propriul copil se confruntă cu bullyingul;

checkmark

Le oferă o mână de ajutor în dezvoltarea emoțională armonioasă a copiilor.

ajuta parintii si educatorii

Cum îi ajută cartea pe copii?

checkmark

Pot face diferența între bullying și non-bullying (glumele nevinovate);

checkmark

Reușesc să înțeleagă tipurile de bullying și urmările grave;

checkmark

Învață cum să combată acest fenomen prin întrebările, exercițiile practice și jocurile educative;

checkmark

Învață să își ajute prietenii care se confruntă cu orice formă de abuz;

checkmark

Sunt încurajați să discute cu un adult când au de-a face cu bullyingul.

ajuta parintii si educatorii
RĂSFOIEȘTE CARTEA
Carte
Carte
Carte
Carte
Carte
Carte
Carte
Carte
Carte

„Această carte, bine documentată și scrisă într-un limbaj ușor de înțeles și de preluat, este realizată de doi dintre specialiștii cu care am lucrat la Legea antibullying în rândul copiilor și la normele de aplicare a acestei legi. După 4 ani de muncă colaborativă susținută, în campania strategică națională de prevenire a bullyingului, avem acum și o carte-resursă pentru copii, cu bune practici anti-bullying. E un pas înainte înspre mai multă armonie în fiecare școală.”

Nadia Tătaru

Cum a fost gândită cartea?

Copiii care au luat parte la orice formă de bullying, ca victimă, agresor sau martor, pot resimți o serie de consecințe grave pe tot parcursul vieții la nivel emoțional, social, cognitiv și chiar fizic: de la pierderea încrederii în sine și izolare socială, până la anxietate sau depresie.

În calitate de părinte, cu siguranță nu îți dorești ca propriul copil să ajungă la astfel de experiențe neplăcute. Însă cum sistemul de învățământ nu oferă o educație concretă pe subiectul bullyingului, e nevoie să-i asiguri copilului tău toate resursele necesare pentru a face față acestui fenomen.

Pe baza experienței acumulate în proiectele educative, cât și ca psihologi, Gabriela Maalouf și Adriana Mitu îți întind o mână de ajutor prin această carte, pentru a-i putea oferi copilului tău o educație adecvată cu privire la bullying.

Atât tu, cât și copilul veți înțelege diversele tipuri de agresiune verbală, fizică și emoțională, cât și metode pentru prevenirea și înlăturarea acestor comportamente. Pas cu pas, devii un sprijin important pentru copil atunci când se confruntă cu bullyingul și știi cum să-i acorzi ajutor imediat, pentru a nu se lăsa afectat de consecințele acestui fenomen.

Totodată, copilul tău învață de la personajul principal, Alex, cum e potrivit să reacționeze atunci când se confruntă cu bullyingul. În cazul în care este martor la diverse agresiuni, copilul e îndemnat să nu rămână nepăsător și să îi ia apărarea victimei, iar dacă îi este prea teamă sau devine și el victimă, să ceară cât mai repede ajutorul familiei, cadrelor didactice sau oricărui adult de încredere. Și ca să poată exersa teoria învățată, autoarele i-au pregătit copilului o serie de întrebări, exerciții practice și jocuri distractive.

Astfel, copilul are parte de o dezvoltare emoțională armonioasă și devine un adult fără traume, care poate crea relații sănătoase cu cei din jur!

Recenzii de la cititori

Despre autoare

Gabriela Maalouf

Gabriela Maalouf este psiholog, psihoterapeut și NLP trainer pentru copii și părinți. Parentingul ocupă un loc important printre preocupările autoarei, astfel că, pe lângă cărțile scrise, ea conduce o serie de ateliere dedicate dezvoltării relației părinte-copil și oferă informații practice în podcastul de la Radioul Itsy Bitsy, „Educație fără bullying”.

Adriana Mitu

Adriana Mitu este psiholog, terapeut și creator de programe educaționale, lucrând atât cu copii și adolescenți, cât și cu adulți. Iubirea pentru oameni a făcut-o să susțină proiecte cu impact social, precum și demersuri pentru introducerea legislației cu privire la fenomenul de bullying alături de Asociația Părinților Isteți și Radio Itsy Bitsy.

Nadia Tataru

Nadia Tătaru este mama a doi copii minunați, Maria și Teodor, președinta Asociației Părinților Isteți, co-fondatoarea și directoarea Itsy Bitsy FM și inițiatoarea campaniei strategice naționale pentru prevenirea și combaterea bullyingului în rândul copiilor din România. Din iubire pentru copii și copilărie, ea s-a dedicat susținerii și dezvoltării armonioase a copiilor romani.

Un proiect coordonat de Asociația Părinților Isteți, care a inițiat în 2017 campania strategică națională de prevenire a bullyingului, împreună cu Itsy Bitsy FM. Asociația Părinților Isteți face parte din echipa care a elaborat normele metodologice de implementare a legii de prevenire a bullyingului și a lucrat la ghidurile de implementare a acestor norme în toate instituțiile de educație din România.