Multe persoane se confruntă cu teama de a vorbi în public, chiar dacă, în general, sunt sociabile și reușesc să poarte discuții cu prietenii pe orice temă. Dacă ți s-a întâmplat și ție să te blochezi și să nu mai poți scoate niciun cuvânt atunci când ți s-a cerut să ții o prezentare la serviciu, când ai avut un examen oral sau când ai participant la un interviu de angajare, înseamnă că ai nevoie să înțelegi care sunt cauzele acestei frici și cum poți depăși acest obstacol care stă în calea dezvoltării tale personale și profesionale.

Nu ignora această problemă, deoarece nu vei face decât să o agravezi. Dacă nu vrei să devii o persoană nesociabilă, trebuie să descoperi tehnicile care te vor ajuta să treci peste teama de a vorbi în public și să reușești astfel să comunici în mod clar cu cei care te ascultă și să îți exprimi ideile liber.

Cuprins

1. Cum se manifestă frica de vorbit în public?

2. Cele mai bune tehnici de vorbit în public

1. Cum se manifestă frica de vorbit în public?

În primul rând, trebuie să știi că frica de vorbit în public are o denumire științifică: glossophobia. Aceasta se manifestă atât la nivel fizic, cât și verbal. Astfel, cei care suferă de această afecțiune încep să tremure, să transpire excesiv, să aibă tensiunea crescută, fluturi în stomac și gura uscată atunci când trebuie să țină un discurs în fața unui număr mare de persoane. De asemenea, cuvintele rostite sunt greu de înțeles și, de cele mai multe ori, se bâlbâie ori se blochează, deoarece nu își mai amintesc ceea ce aveau de spus.

Cauzele principale ale acestei frici au la bază psihicul persoanei respective, care asimilează situațiile în care trebuie să vorbească unui public cu o amenințare, deoarece se simte expusă și vulnerabilă. Cel mai adesea, apar gânduri negative despre faptul că interacțiunea cu oamenii va avea ca rezultat critici și păreri dezamăgite despre performanța vorbitorului. Prin urmare, teama de eșec și de a te face de rușine în fața unui public îi determină pe mulți să se ascundă și să evite astfel de situații, pentru a nu fi puși într-o postură neplăcută.

2. Cele mai bune tehnici de vorbit în public

Nu trata această problemă cu indiferență, deoarece, dacă ești perseverent și te pregătești cu ajutorul tehnicilor de vorbit în public, vei scăpa de această teamă și îți vei putea desfășura activitatea în mod normal. Iată ce ai de făcut:

Alege o temă pe care ești stăpân

De multe ori, anxietatea care apare înaintea unui discurs este cauzată de faptul că nu știi foarte multe detalii despre acel subiect și îți este teamă că vei spune lucruri ridicole sau neadevărate, iar audiența își va da seama și te va penaliza. Prin urmare, atunci când trebuie să vorbești în public, asigură-te că ți-ai ales o temă pe care o cunoști foarte bine. În acest fel, emoțiile se vor diminua, deoarece riscul de a greși ceva este redus.

Organizează-te în prealabil

Înainte de momentul discursului, documentează-te bine asupra informațiilor pe care le vei prezenta și notează-ți pe un carnețel, pe care îl vei avea asupra ta, câteva idei principale, pe care se va baza alocuțiunea ta. De asemenea, o idee foarte bună ar fi să mergi în locul unde va avea loc prezentarea, pentru a te obișnui cu cadrul și a avea mai multă încredere în tine.

Concentrează-te pe discurs, nu pe audiență

Oamenii din public vor fi mai concentrați să asculte informațiile noi și interesante pe care le prezinți, decât să analizeze în detaliu modul tău de a vorbi. Prin urmare, s-ar putea să nici nu observe că ai emoții, iar dacă devii agitat și ți se șterge memoria, o mică pauză de câteva secunde nu va fi taxată dur de audiență, ci va fi o ocazie pentru a asimila ceea ce ai prezentat până la acel moment.

Păstrează-ți calmul

Controlează-ți respirația pentru a te calma înainte de a ieși în fața publicului. De asemenea, poți apela la meditație, cursuri de public-speaking cu specialiști în domeniu, iar dacă vrei să citești cărți despre vorbitul în public, încearcă-le pe cele pentru dezvoltare personală și motivaționale, deoarece vei afla mai multe despre personalitatea și caracterul tău, putând acționa mai eficient asupra cauzelor care îți provoacă această frică.

Așadar, nu te lăsa copleșit de frica de vorbit în public, deoarece poți pune în aplicare tehnici care te vor ajuta să depășești acest obstacol și să descoperi cauzele problemei cu care te confrunți.

Sursa foto: Shutterstock.com