Indiferent dacă citești un articol de blog, anumite informații pentru job sau o carte, probabil că citești în fiecare zi câte ceva. Atunci când ai de-a face cu pasaje de text dense, îți poate lua mult timp, poți obosi mental sau te pot durea ochii.

Dacă vrei să citești mai repede, dar și să înțelegi ceea ce citești, poți apela la următoarele trucuri enumerate mai jos. Iată 5 modalități care te ajută să citești mai repede!

1. Previzualizează textul

Carti-Bookzone

Atunci când vezi trailerul unui film înainte de a vedea filmul, îți faci o idee cu privire la context și la ce așteptări poți avea. Același lucru este valabil și când vine vorba despre previzualizarea unui text înainte de a începe să-l citești cu adevărat. În acest fel, îți poți da seama mai ușor despre ce este textul pe care îl vei citi.

Pentru a previzualiza un text, treci rapid prin el, de la început până la sfârșit, acordă atenție titlurilor, subtitlurilor și oricăror cuvinte îngroșate sau mărite.

Pentru a vedea imaginea de ansamblu, treci rapid prin introducere și prin paragraful din încheiere. Încearcă să identifici propozițiile de tranziție, examinează imaginile și graficele și dă-ți seama cum a structurat autorul textul.

2. Plănuiește

Modul în care abordezi un text te va ajuta să parcurgi mai ușor materialul. În primul rând, gândește-te la scopul tău! Ce vrei să înveți? Notează-ți câteva întrebări la care să poți răspunde când termini lectura!

Cititor-Bookzone

Apoi, determină scopul autorului când vine vorba despre textul scris de acesta. Dacă scopul tău este mai limitat decât cel al autorului, citește doar secțiunile care te interesează cu adevărat.

3. Ia în calcul câteva lucruri importante

Dacă vrei să citești mai repede și să înțelegi ceea ce citești, este nevoie de concentrare. Încearcă să reduci zgomotul extern, lucrurile care îți pot distrage atenția, gândurile care te scot din context.

Dacă observi că te gândești la ce vei mânca la următoarea masă și nu te concentrezi la ceea ce citești, încearcă să îți muți atenția înapoi pe text.

Mulți cititori citesc câteva propoziții în mod pasiv, fără a se concentra, și ajung să fie nevoiți să recitească acele propoziții pentru a se asigura că le înțeleg.

4. Nu citi fiecare cuvânt

Dacă vrei să citești mai repede, acordă atenție ochilor! Pare un sfat ciudat, dar ar trebui să îți miști ochii ca un scanner, sărind de la o structură de trei-cinci cuvinte la următoarea.

Profită și de vederea periferică atunci când vrei să citești mai repede și concentrează-te pe structuri de cuvinte pe fiecare rând, nu pe primul și ultimul cuvânt.

Lectura-Bookzone

5. Scrie un rezumat

Contribuția ta nu se termină atunci când citești ultimul cuvânt dintr-o carte sau dintr-un articol. După ce termini de citit, încearcă să scrii câteva propoziții, care să rezume ceea ce ai citit.

Ai învățat ceea ce sperai înainte să citești? Sintetizează informațiile, iar acest lucru te va ajuta să memorezi ceea ce ai citit și să îți aduci aminte ulterior.

Sursă: http://mentalfloss.com/article/83881/how-to-read-faster