În Italia, guvernul le oferă tinerilor un voucher de €500 în momentul în care împlinesc 18 ani. Acesta poate fi folosit pentru a cumpăra cărți, bilete la muzeu, la film și la teatru.

Cum le oferă guvernul din Italia tinerilor acces la cultură printr-un voucher utilizabil pentru achiziția de cărți?

Pornind de la dorința de a le aduce aminte tinerilor că viața poate fi mai frumoasă cu ajutorul culturii, cetățenii italieni pot primi un voucher de €500 (2.350 RON) la împlinirea vârstei de 18 ani, ca un fel de bonus pentru cultură. Inițiativa aceasta a pornit pe 15 septembrie 2016, însă proiectul încă se află în derulare. Bonusul poate fi cheltuit pe cărți, bilete la teatru, bilete la muzeu, intrări la concerte, bilete de film, vizite în parcurile naționale.

Programul din 2016 a adus beneficii pentru 575.000 de adolescenți, cu toate că a costat guvernul italian 290 de milioane de euro. Însă a fost considerat o investiție în viitorul Italiei, în viitorul tinerilor. Inițiativa aceasta le trimite un mesaj clar tinerilor, amintindu-le în același timp că fac parte dintr-o comunitate care le susține setea de cunoaștere în momentul în care au vârsta potrivită.

Le aduce aminte și cât de important este consumul de cultură, atât pentru individ și dezvoltarea acestuia, cât și pentru societate. Italia preferă să cheltuiască un euro pentru cultură pentru fiecare euro investit în securitate. În plus, nu există vreo diferență între sudul și nordul Italiei când vine vorba de accesarea fondurilor. Cele 100 de școli care folosesc platforma sunt localizate în toată țara, nu doar într-o anumită regiune.

Venetia Carti

Pentru a accesa acest program, tinerii trebuie să se logheze pe o aplicație și să descarce voucherul pe telefon, putând fi utilizat în magazinele online și fizice. Guvernul italian plănuise un bonus similar pentru anul 2017, însă pentru profesori, astfel încât aceștia să poată investi în dezvoltarea lor profesională.

Acest proiect nu a fost pus în aplicare, însă bonusul cultural încă le este acordat tinerilor care abia au împlinit vârsta de 18 ani. În 2019, doritorii s-au putut înscrie până pe 30 iunie în aplicația 18app, însă au timp până pe 31 decembrie să cheltuiască bonusul cultural în valoare de €500.

Sursă: https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/the-italian-government-is-giving-teens-500-on-their-18th-birthday-to-spend-on-books-a7205366.html