Cercetarea care a strâns datele de la 160.000 de adulți din 31 de țări a ajuns la concluzia că o bibliotecă de dimensiuni considerabile în propria locuință le oferă adolescenților care au terminat liceul abilități asemănătoare cu cele ale absolvenților de facultate care nu au citit. Iată de ce este esențial să crești într-o casă în care se citește!

De ce ar trebui să crești într-o casă în care se citește?

În momentul în care crești într-o casă în care se citește, efectul asupra alfabetizării în viață este unul semnificativ. Însă există și o condiție: biblioteca de acasă trebuie să conțină cel puțin 80 de cărți. Datele pentru studiu au fost strânse în perioada 2011-2015. Toți participanții au fost întrebați câte cărți existau în casa lor atunci când aveau vârsta de 16 ani. Un metru de raft de bibliotecă este echivalentul a aproximativ 40 de cărți. Apoi, participanții au dat diferite teste, care le-au evaluat abilitățile.

Deși numărul de cărți dintr-o casă diferă de la țară la țară, de la 27 în Turcia la 143 în Marea Britanie și 218 în Estonia, efectele mărimii bibliotecii asupra alfabetizării sunt mari peste tot în lume. Expunerea adolescenților la cărți reprezintă o parte integrantă a practicilor sociale care sprijină competențele cognitive pe termen lung. În momentul în care copiii cresc într-o casă în care se citește, le sunt stimulate abilitățile viitoare în plus față de beneficiile pe care le primesc datorită educației oferite de părinți sau nivelului propriu educațional.

Carti copii editura Bookzone

Cercetătorii au descoperit că adolescenții care au locuit într-o casă în care nu au avut cărți aproape deloc au prezentat un nivel scăzut de alfabetizare. Bibliotecile cu cel puțin 80 de cărți au crescut nivelul la mediu. Conform studiului, adolescenții cu un nivel scăzut al învățământului secundar, dar care trăiesc într-o casă plină cu cărți, au un nivel la fel de alfabetizare precum absolvenții universitari care au crescut cu puține cărți în casă.

Așa cum era de așteptat, educația, statutul profesional și obiceiul lecturii la domiciliu sunt predictori puternici ai nivelului superior de alfabetizare, dar respondenții beneficiază de expunerea la cărți în adolescență mai presus de orice. Expunerea timpurie la cărți în casa părintească este importantă, deoarece cărțile reprezintă o parte integrantă a practicilor care îmbunătățesc competențele cognitive pe toată durata vieții.

Trecerea către o cultură digitală poate reduce impactul cărților tipărite. Deocamdată, efectele benefice ale bibliotecii din propria casă sunt importante pentru adolescenți și sunt prezente în multe societăți diferite.

Sursă: https://www.theguardian.com/books/2018/oct/10/growing-up-in-a-house-full-of-books-is-major-boost-to-literacy-and-numeracy-study-finds