Este un proces lent, dar chiar și cei mai sceptici profesori încep să înțeleagă că educația trebuie să fie la curent cu tendințele. Mai exact, profesorii italieni se numără acum printre cei deschiși la tehnologie când vine vorba despre procesul de învățare.

Cum au ajuns profesorii italieni din școli la concluzia că ar trebui să aibă o deschidere mai mare către tehnologie?

Imaginează-ți că elevii ar citi informațiile dintr-o lecție cu o zi înainte. Profesorii ar putea să explice fără ajutorul cărților, doar pe baza pozelor și videoclipurilor. Iar ora ar fi susținută pe un ecran. Școlile din Italia încep să se schimbe. Același lucru este valabil și pentru profesorii italieni. Mai exact, este vorba despre platforme digitale de învățare pentru diferite materii, care vor oferi o nouă modalitate de a preda și de a învăța.

Tinerilor nu le mai plac cărțile atât de mult, nu mai sunt indispensabile în viața lor de zi cu zi. De aceea, profesorii trebuie să le capteze atenția atât online, cât și offline. Profesorilor italieni li se oferă asistență în ceea ce privește lecțiile video și exercițiile interactive, care sunt explicate și gândite ca un joc online. Devine o lume în care profesorii italieni sunt din ce în ce mai inovatori. În urmă cu patru ani, atunci când a fost înființată platforma, se credea că nu va avea succes. În prezent, profesorii apelează la aceasta pentru a afla cum pot îmbunătăți metodele de predare și cum le pot adapta la preferințele elevilor.

Copii_Tehnologie

Bineînțeles, ca în cazul oricărei idei, schimbarea este lentă, dar vizibilă. Lecțiile online, jocurile prin care elevii pot câștiga puncte și chestionarele sunt folosite pentru studiu, pentru organizarea lecțiilor zilnice, pentru activitățile din clasă. Odată cu gamificarea, activitățile sunt desfășurate pe un ecran, într-un interval de timp stabilit. Când se termină timpul, sistemul se blochează. După câteva minute, se dau punctele. Profesorii nu mai trebuie să își piardă timpul corectând lucrările și pot îmbunătăți modalitățile de predare.

Chiar și profesorii care sunt reticenți la tehnologie încep să devină din ce în ce mai deschiși la acest subiect. În comparație cu trecutul, cei mai mulți profesori care se abonează pe platformă folosesc smartphone-urile. Ministerul Educației din Italia oferă multe investiții în această arie de interes, inclusiv bonusul faimos de €500. Multe lucruri depind de școli și de profesori. Există școli bune, directori și profesori care vor să testeze această direcție. Italia are două abordări când vine vorba despre sistemul educațional. Cu toate acestea, nu este vorba despre separarea dintre nord și sud. Cele 100 de școli care au început să folosească platforma sunt dispersate în toată țara. Profesorii încep să înțeleagă că tehnologia a fost subestimată până acum și că trebuie să fie folosită. Numărul profesorilor din Italia este undeva la 850.000, dar nu toți au aceeași deschidere către tehnologie. Este un proces încet, dar se merge în direcția bună.

Sursă: https://www.morningfuture.com/en/article/2018/06/15/school-teachers-redooc-chiara-burberi/336/