Cele mai multe ghiduri recomandă o dietă cu un aport ridicat de alimente bogate în fibre, inclusiv fructe, pentru că sunt atât de sănătoase – antioxidanți, antiinflamatori, îmbunătățesc funcțiile arterelor, reduc riscul apariției cancerului. Cu toate acestea, unii specialiști în domeniul sănătății sunt preocupați de conținutul de zahăr din fructe, așa că recomandă limitarea aportului de fructe.

Pragul toxicității pentru fructoză este considerat a fi în jurul a 50 de grame. Problema este că acesta este și consumul mediu actual de fructoză pentru adulți (din cauza aportului de zahăr industrial, zahărului folosit la masă și siropului de porumb cu multă fructoză). Nivelurile a jumătate dintre adulți sunt cel mai probabil peste pragul toxicității pentru fructoză, iar consumul mediu pentru adolescenți este de aproximativ 75 de grame.

Însă limita de 50 de grame este doar pentru zaharuri adăugate sau pentru toate tipurile de fructoză? Dacă nu vrem să depășim această limită și există câte 10 grame într-un fruct, ar trebui să nu mâncăm mai mult de 5 fructe pe zi?

Conform cercetătorilor de la Harvard, “problemele nutriționale ale fructozei și zahărului apar atunci când sunt adăugate la mâncăruri. Fructele, pe de altă parte, sunt benefice în aproape orice cantitate“. Ce vor să spună prin aproape? Putem mânca 10 fructe pe zi? Dar 20 de fructe pe zi?

Din fericire acest lucru a fost testat.

Șaptesprezece persoane au fost nevoite să mănânce 20 de porții de fructe pe zi. În ciuda conținutului de fructoză extraordinar de ridicat din dieta lor, probabil aproximativ 200 g/zi – cantitatea regăsită în 8 doze de suc, cercetătorii nu au raportat după 3-6 luni vreun efect advers (ci posibile beneficii) pentru greutatea corporală, tensiunea arterială, nivelurile insulinei și lipidelor, grăsimea din sânge.

Într-un alt studiu mai recent, oamenii au fost puși la o dietă cu 20 de porții de fructe pe zi pentru câteva săptămâni și nu s-a descoperit niciun efect advers asupra greutății, tensiunii arteriale sau trigliceridelor, ci o scădere uimitoare cu 38 de puncte a colesterolului LDL.

Totuși, a existat un efect secundar. Având în vedere cele 44 de porții de legume pe care le-au avut pe lângă toate acele fructe, s-au înregistrat cele mai mari mișcări intestinale observate vreodată în cadrul unui astfel de studiu.


Cum să nu ții o dietă, de dr. Michael Greger, în curând la Bookzone

Zeci de mii de studii de specialitate despre nutriție, obezitate și pierderea în greutate au fost analizate și rezumate. Rezultatul: o carte de dietă bazată pe dovezi, un ghid complet pentru cei care pun sănătatea pe primul loc.

Cum sa nu tii o dieta - in curand la Bookzone