Anul 1941. Bombardierele sovietice lovesc Constanța, schimbând destinul locuitorilor săi. Astfel, Ana, o tânără răsfățată face cunoștință cu ororile vremii prin moartea bruscă a părinților săi și totodată a ceea ce cunoștea și i se părea firesc.

Rămasă în grija unei mătuși, forțată să muncească împreună cu aceasta într-o clădire ocupată de trupele germane, se maturizează pe zi ce trece, devenind o femeie puternică. În aceste vremuri tulburi cunoaște dragostea în toate formele ei, iubește și învață să ia de la viață tot ce i se oferă. Iubirea o face să spere într-un viitor mai bun, deși totul se prăbușește în jurul său.

Întoarce-te la mine explorează lupta pentru supraviețuire, dezvăluindu-ne destinul trist al tinerilor care au trăit acele timpuri. Povestea bunicilor noștri.

Fragment din volumul I:

Dar, părinții mei… nu mai apuc să ripostez, oricum nici nu mă aude în vacarmul ăsta. Sirenele urlă, lumea țipă și sunt prinsă la mijloc, împinsă de mulțime până în buncărul care deja este aproape plin. Ajung cumva lângă un perete de care mă lipesc și privesc îngrozită împrejur. Bărbații își țin soțiile la piept, cu brațul, iar copiii agățați de gâtul lor, murmurându-le cuvinte de încurajare. Figura îi trădează, fiind la fel de speriați. Femeile plâng încet, dar cele mai panicate sunt bătrânele, care se roagă cu voce ridicată la divinitate, să ni se ierte păcatele și să fim ocrotiți. Panica începe să pună stăpânire pe mine și-mi dau seama că n-am mai simțit-o până acum, probabil brațul tatei și al mamei o alungau de fiecare dată, nelăsând-o să se instaleze la niciunul dintre noi.
– Noi suntem cei trei mușchetari! spunea tata mereu.
– Toți pentru unul și unul pentru toți! continuam râzând, făcând-o și pe mama să zâmbească.
Părinții mei. Of, unde or fi? M-am uitat în toate părțile, atât cât am putut, fără vreo izbândă însă, iar acesta e cel mai apropiat adăpost de strada noastră. Recunosc câțiva vecini, dar nu și pe ei.
De această dată totul pare diferit, se aud șuierături puternice, iar pământul se cutremură. La fiecare zgomot mai puternic, oamenii încep să țipe și se roagă mai mult, băgându-se unii în alții.
Oare au rămas acasă? Sigur tata a insistat să rămână acolo, crezând că e inutil să se grăbească la adăpostul plin, cum a mai făcut-o, și totul în zadar, fiind o alarmă falsă. Doar câteva bombardiere rusești care au escaladat cerul.
Dar nu și acum! Acum ceva se întâmplă, pentru că iar se zguduie pământul, căzând pe noi firicele de praf. Lumina pâlpâie, într-un final stingându-se, producând alte urlete de spaimă. Nu știu cât trece așa, poate sunt câteva secunde sau poate minute întregi, habar n-am, dar mi se par infinite. Frica m-a paralizat. Nu mișc, nu țip, nu mă agit, nu vorbesc… nimic, doar stau cu ochii închiși și mă alătur rugăciunilor pe care le aud în acest moment.
Doamne ai grijă de noi! Te rog, Doamne, și părinții mei să fie bine!
La un moment dat, mă simt iar luată pe sus și deschid ochii, panicată. Sunt împinsă spre lumina dinspre exterior. Ieșim și nu se mai aude nimic, toți au amuțit, cel puțin pentru moment. Nu-mi vine să cred ce am în fața ochilor, peisajul dezolant care ne înconjoară. Frumosul meu cartier e devastat, praful și fumul mă îneacă, iar priveliștea mă sperie mai mult decât orice. Vreo două case sunt dărmate pe jumătate, formând o grămadă de moloz amestecat cu lemn.
Dumnezeule, ce-a fost asta? De asta se temea mama? Mama!
O iau la fugă printre oameni, încercând să-i ocolesc pe cei care dau o mână de ajutor, urcându-se pe dărmături, căutând cu mâinile goale supraviețuitorii. Locuiesc destul de aproape, dar am impresia că nu mai ajung, că picioarele refuză să se deplaseze și trebuie să fac un efort supraomenesc pentru a înainta. Recunosc o vecină tânguindu-se pe trotuar, rupându-ți sufletul de milă, privind înlăcrimată spre fumul care iese din casa ei. Nu mă mai opresc, nu mai vreau să văd și să aud suferința altcuiva, nu până nu-mi văd părinții. Și ajung…

Prin „Întoarce-te la mine”, Simona Lungu așterne pe hârtie două volume din care vei afla în detaliu destinul tinerilor care trebuiau să se salveze singuri.

Comandă noile volume scrise de Simona Lungu la prețul special de doar 49 RON și beneficiezi de transport gratuit în toată țara: bit.ly/simona-lungu