Unele inițiative pentru a încuraja cititul sunt de-a dreptul lăudabile. Acestea s-au născut din dorința de a împărtăși bucuria și beneficiile oferite de o carte bună. Iar într-un oraș din România chiar puteai călători gratuit cu transportul public dacă citeai o carte.

Cum poate fi stimulat apetitul pentru lectură?

Pe lângă încurajatul cititului acasă, încă din copilărie, există multe alte lucruri care pot fi făcute pentru a stimula acest apetit. Indiferent ce categorie de cărți preferi, sigur poți fi cu siguranță un exemplu pentru ceilalți. Poți face parte din cluburi de carte, te poți abona la noutățile editurii tale preferate, poți vizita mai des bibliotecile, poți citi în fiecare dimineață și seară înainte de culcare câteva pagini, le poți citi copiilor cartea lor preferată.

Iar în momentul în care descoperi inițiative de amploare pentru a stimula cititul, te poți alătura și tu cauzei. Sau poți fi chiar inițiatorul unui astfel de proiect. Este și cazul unui oraș din România, în care cititorii au fost răsplătiți în urmă cu câțiva ani pentru faptul că citeau în tramvai, autobuz și troleu. Mai exact, a fost vorba despre călătorii gratuite pentru toți cititorii care aveau o carte la ei, pe parcursul a câteva zile.

Unde puteai călători gratuit cu transportul public dacă citeai o carte?

Orașul Cluj-Napoca a venit cu o idee inedită pentru a promova cititul. În anul 2015, pe o perioadă de 3 zile în luna iunie, orice persoană care citea în transportul public din oraș avea voie să călătorească gratuit. Inițiativa s-a numit „Travel by Book” și a fost susținută de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și compania de transport public a orașului.

Transportul public era deja gratuit pentru studenți și persoanele în vârstă. Inițiatorii proiectului s-au gândit că este o idee bună și pentru cititori, având în vedere că le oferă un exemplu pozitiv celorlalți călători. Apetitul pentru citit al unora crește în momentul în care văd alți oameni că citesc.

În momentul în care conducerea orașului a aprobat planurile proiectului, răspunsul rezidenților a fost unul neașteptat. Doar pe pagina evenimentului mii de persoane și-au confirmat participarea. Mai multe orașe din România au fost impresionate de această inițiativă și și-au exprimat dorința de a face ceva asemănător pentru cititori. Se pare că lectura și transportul gratuit reprezintă o combinație îndrăgită de mulți.

Proiectul a făcut parte dintr-o serie de acțiuni în anul 2015, când orașul Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului.

Sursă foto
Freepik