În ziua de azi, tot mai mulți oameni preferă laptopurile, tabletele, telefoanele și orice alt gadget care ține de noile tehnologii, în detrimentul cărților. Acest comportament nu poate avea decât urmări negative, deoarece atât tinerii, cât și adulții care nu mai au acest hobby nu vor mai experimenta frumusețea trăirii acțiunii și a sentimentelor personajelor în momentul lecturii. În plus, nu vor mai beneficia de avantajele pe care le are cititul.

Află în continuare despre importanța lecturii și motivele pentru care o persoană ar trebui să citească cât mai mult, indiferent de vârstă.

Cuprins:

1. Importanța lecturii în viața omului adult

2. Importanța lecturii în viața unui adolescent

3. Importanța lecturii pentru copii

1. Importanța lecturii în viața omului adult

Orice adult trebuie să aibă un bagaj de cunoștințe, pentru a se descurca în orice situație și a fi capabil să poarte discuții cu persoane din medii culturale și intelectuale diverse. Cărțile au capacitatea de a lărgi orizonturile și de a permite adulților să vadă lumea din alte perspective la care nu s-ar fi gândit. Astfel, cele pentru dezvoltare personală ori cele de cultură generală sunt printre cele mai căutate, deoarece oferă șansa de a acumula informații folositoare în viața personală sau profesională.

De asemenea, importanța lecturii se reflectă și în îmbogățirea vocabularului, care permite unei persoane să discute pe subiecte complexe, fără să fie pusă în situația stânjenitoare a necunoașterii semnificației unor cuvinte din limba maternă.

Un alt avantaj al cititului este că te relaxezi instantaneu, mai ales dacă ai în mână o carte polițistă sau de beletristică, de care nu te vei putea dezlipi până la aflarea deznodământului.

2. Importanța lecturii în viața unui adolescent

Prin lectură, adolescenții își dezvoltă personalitatea, gândirea logică și dobândesc capacitatea de a analiza situațiile într-o manieră critică și matură, ceea ce contribuie la pregătirea devenirii lor în adulți responsabili și ancorați în realitate. Astfel, ei pot aplica în viața reală lucrurile utile desprinse, de exemplu, din cărțile clasice sau de literatură universală și pot învăța să facă diferența între bine și rău.

De asemenea, prin intermediul operelor fantasy, pot descoperi lumi noi, dacă au nevoie să evadeze din rutina de zi cu zi. În plus, cărțile istorice sunt un mijloc excelent pentru tineri de a afla trecutul și evenimentele importante care au condus la formarea societăților din ziua de azi.

Nu în ultimul rând, adolescenții care obișnuiesc să lectureze cărți în engleză, franceză, italiană sau orice altă limbă pe care o cunosc la un nivel începător sau mediu, asimilează mult mai repede și mai ușor noile cuvinte și expresii pe care le descoperă pentru prima oară și le rețin pentru mai mult timp, reușind, astfel, să ajungă la un nivel superior de cunoaștere a respectivei limbi străine.

3. Importanța lecturii pentru copii

Dacă ai un copil, este bine să îi citești de la o vârstă cât mai fragedă, deoarece poveștile pentru copii induc o stare de liniște și de calm, dar favorizează și comunicarea, în același timp. Așadar, dacă cel mic va fi captat de subiectul basmului, va începe să pună întrebări despre personaje și acțiune. Acest tip de lectură este deosebit de important, deoarece dezvoltă imaginația și capacitatea de ascultare. De asemenea, prin dorința de a afla finalul poveștii, copiii își îmbunătățesc abilitatea de a avea răbdare până la sfârșit.

Un copil care citește va deveni din ce în ce mai curios și își va dori mereu volume noi, așa că dacă îi insufli devreme această pasiune, va continua să aibă acest hobby tot restul vieții, lucru care îl va ajuta și pe parcursul școlii și al facultății, unde va fi nevoit să citească numeroase pagini. Multe studii arată că elevii cu rezultate bune la învățătură au fost expuși lecturii încă de la vârste mici, dinainte să fie înscriși la școală. În plus, cititul regulat îi ajută să aibă o capacitate de concentrare crescută și să fie mai atenți atunci când află lucruri noi.

În concluzie, trebuie să fii conștient de importanța lecturii, la orice vârstă, deoarece îți aduce beneficii pe care altfel nu le-ai avea. Chiar dacă ți se pare mai ușor să vezi ecranizarea unei cărți bune, ar trebui să știi că, totuși, filmul nu poate să cuprindă toate elementele esențiale și nu te vei bucura de adevărata valoare a operei. Prin urmare, citește cât mai mult, din cele mai diverse domenii, pentru a te dezvolta intelectual, personal, dar și profesional.

Surse foto: Pexels.com