Cei mici trebuie stimulați cognitiv de la vârste fragede, pentru a putea avansa și progresa pe parcursul vieții. Este ideal ca pe lângă activitățile sociale, să găsești câteva jocuri și metode de îmbunătățire a memoriei. Este recomandat ca activitățile să fie cât mai distractive, astfel încât să fie întreprinse cu mare bucurie și plăcere de pitici.

CUPRINS

1.      Îmbunătățirea memoriei – De ce trebuie pus preț pe aceasta?

2.      Îmbunătățirea memoriei și concentrării – Activități ideale în acest sens

1. Îmbunătățirea memoriei – De ce trebuie pus preț pe aceasta?

Dacă îți dorești un copil premiant, care să exceleze la învățătură și în viața de zi cu zi, trebuie să ai în vedere câteva exerciții de îmbunătățire a memoriei. Școala vine la pachet cu o sumedenie de informații, care trebuie reținute la perfecție, pentru ca rezultatele să fie cele dorite.

Este foarte important să lucrezi cu copilul acasă pentru dezvoltarea memoriei, pentru ca micuțul să rețină din clasă ceea ce i se predă. În caz contrar, acesta se va chinui să învețe ceea ce îi va fi de folos în viața de adult.

Cu alte cuvinte, dacă micuțul face diferite jocuri de memorie și de concentrare, acesta va putea avea în viitor șanse mari de succes, deoarece va deține numeroase date din diferite domenii de interes. În plus, după școală nu va trebui să petreacă foarte multe ore cu caietele și cărțile în față, deoarece totul va fi foarte facil și rapid. Acest lucru îi va permite să aibă mai mult timp pentru relaxare și pentru clipele de calitate petrecute în familie.

2. Îmbunătățirea memoriei și concentrării – Activități ideale în acest sens

Acum că ai înțeles cât de importante sunt exercițiile pentru îmbunătățirea memoriei la copii, trebuie să afli și care sunt cele mai potrivite activități și jocuri.

Astfel, de fiecare dată după ce-și termină temele sau în weekend, atunci când nu are nimic altceva de făcut, este important să-i propui copilului una dintre activitățile de mai jos.

  •  Lectură

Cititul te poate ajuta la orice vârstă să-ți exersezi memoria. Astfel, nu trebuie să fii copil, adolescent sau adult pentru a citi și pentru a-ți exersa capacitățile de reținere a informațiilor.

Este extrem de important ca, după fiecare oră de lectură, să întrebi micuțul cu privire la ceea ce a citit. Verifică împreună cu acesta informațiile, iar dacă a omis un detaliu, încurajează-l ca data viitoare să fie mai atent. În acest fel, va depune tot efortul pentru a memora la perfecție tot firul narativ al poveștii.

  • Calcule matematice mintale

În cazul în care copilul tău are în jur de 10 ani, poți face cu acesta câteva calcule matematice, însă fără foaie și pix. Acestea trebuie făcute în cap, însă într-un mod calm și cât se poate de lent. Nu-l grăbi și nu pune presiune pe acesta, deoarece există un risc foarte mare ca micuțul să se blocheze și sperie. Oferă-i tot timpul de care are nevoie și ajută-l la început, dacă este nevoie.

  • Jocul “Găsește mingea”

Așează pe o masă trei pahare și ascunde sub una dintre acestea o minge de ping-pong. Arată-i micuțului la început unde se află mingiuța, după care învârte paharele și lasă copilul să ghicească locația acesteia. Este posibil ca cel mic să fie dezorientat, însă oferă-i timp de gândire  ca să găsească ascunzătoarea mingii. Acest joc este perfect pentru îmbunătățirea memoriei și pentru a spori puterea de concentrare și atenția.  

  • Zile cu întrebări

O altă metodă de a spori memoria este de a-i pune copilului la 2-3 zile câteva întrebări. Îl poți întreba ce a mâncat ieri, ce activități a făcut și tot felul de astfel de întrebări. Acest lucru îl va îi va stimula mult memoria.

În cele din urmă, oferă toată atenția și timpul tău celui mic, pentru a contribui la dezvoltarea și maturizarea corectă a lui. Fă-ți timp zilnic pentru acesta, joacă-te, însă ai grijă ca aceste mici joculețe să aibă și o latură cognitivă.

Fii atent la tot ceea ce face, discută cu educatorii sau cu profesorii și încearcă să remediezi acasă eventualele probleme de atenție, concentrare sau de memorie. Este foarte simplu, însă trebuie să te implici mult și să ai răbdare. Orice nouă provocare și problemă are nevoie de atenție din partea ta, pentru a putea fi rezolvată.

Sursa foto: unsplash.com