În momentul în care trebuie să alegi, ce preferi? Cartea sau filmul? Există atât de multe ecranizări, încât uneori te întrebi ce rost mai are să citești cărțile care au reprezentat sursa de inspirație a acestora. În plus, cine are timp să citească? Filmele intră în viața ta cu mai puține pretenții decât cărțile. Când auzi de mai puține pretenții, cui îi mai pasă de beneficii? Mai jos regăsești câteva dintre motivele pentru care ar trebui să te uiți doar la ecranizări, nu și să citești cărțile. Doar asigură-te că ai baterie la telecomandă sau laptop și dă-i bătaie!

Care sunt motivele pentru care ar trebui să te uiți doar la ecranizări și să nu citești cărțile?

Nu pierzi timpul

În medie, un film durează 2-3 ore. Dar cât timp îți ia să citești o carte a cărei acțiune este concentrată în 2-3 ore într-un film? Cu siguranță că mult mai mult. Asta dacă nu ai vreo superputere secretă și citești 100 de pagini pe minut. Ce-i drept, dacă ești o persoană foarte ocupată, nu ai timp să citești. Sau să dormi. Sau să trăiești. De ce să te complici cu lumea cărților?

Nu ai nevoie de imaginație

Cărțile te ajută să îți dezvolți imaginația. Să îți imaginezi lumi care nu există în realitate și care te ajută să evadezi din cotidianul plictisitor în care te trezești în fiecare dimineață. Să mergi până în cel mai mic detaliu și să conturezi în capul tău chiar și cum arată protagoniștii unei cărți. Dar cine are nevoie de atât de multă imaginație? Sau să stea cu capul în nori, când realitatea are nevoie disperată de oameni? Stai cu picioarele pe pământ mai bine și lasă-i pe visători să preia această sarcină dificilă!

Nu ai nevoie de exerciții pentru memorie

Memoria are nevoie să fie menținută în stare funcțională. Poate că ai găsit suplimentele perfecte care te ajută să nu uiți unde ai pus cheile după ce ai intrat în casă sau să-ți amintești cuvânt cu cuvânt citate din filmele tale preferate. Nu de alta, dar vrei să-i impresionezi și tu pe alții cu citate cunoscute. Poate că o să îi dai pe spate atunci când zici “what is dead may never die, but rises again, harder and stronger”. Sau o să îi sperii, dacă nu s-au uitat la Game of Thrones. În fine, cine are nevoie de o memorie atât de bună, când toate informațiile sunt la un click distanță?

Simți că vocabularul tău nu are nevoie de îmbunătățiri

Situații diferite, abordări diferite. Ai oare nevoie de un vocabular atât de bogat încât să faci față? Unii ar spune că da. Tu nu trebuie neapărat să îi crezi pe cuvânt. Da, cărțile te ajută să îți dezvolți vocabularul și să poți vorbi despre un subiect anume cu orele. Vorba lungă-i sărăcia omului. Învață-i tu pe ceilalți că nu au nevoie de cărți, ci de practicabilitate! Când îi vezi deschizând o carte, dă-le peste mână și pune-i să învețe să facă ceva mai degrabă!

Acest articol este un pamflet și ar trebui tratat ca atare.