Satabdi Mishra și Akshaya Kumar Rautaray se află în misiunea de a crește rata alfabetizării în India. Aceștia și-au dus visul la următorul nivel la începutul anului 2016 în momentul în care au lansat un proiect care implică o bibliotecă mobilă cu 4000 de cărți. Cei doi și-au propus să călătorească pentru 90 de zile, parcurgând 10.000 de kilometri și trecând prin 20 de țări. Inițiativa care poartă numele “Read More, India” implică o bibliotecă în miniatură pe roți. Prin călătoria lor, Rautaray și Mishra vor să încurajeze persoanele din India să citească.

În India se plimbă un cuplu cu o bibliotecă mobilă cu 4000 de cărți

Biblioteca are cărți scrise în engleză, dar și în alte limbi. Rautaray a afirmat că simte că oamenii sunt mai atrași de cărțile scrise în propria limbă. Cei doi inițiatori ai proiectului au făcut o călătorie asemănătoare în 2015 în statul Orissa din India și au fost surprinși de reacția și răspunsul oamenilor. La fel ca în cazul proiectului din 2016, mulți dintre cei care au cumpărat cărți în Orissa au făcut acest lucru pentru prima dată. Prețurile au fost mici, toate cărțile costând mai puțin de 200 de rupii.

Mishra a declarat că sunt alese de obicei locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz sau de tren, pentru a prezenta cărțile. Aceste locații sunt mai potrivite pentru proiect, deoarece oamenii din orașele mici se simt intimidați de magazinele mari. Rautaray este de părere că trebuie să ajungă mai multe cărți în colțurile îndepărtate ale Indiei dacă se dorește prosperitatea societății, dacă se dorește ca populația să cunoască mai multe lucruri despre lumea în care trăiește. Iar aceste lucruri pot fi obținute doar prin lectură. Se întâmplă de multe ori ca oamenii bogați să scrie despre oamenii săraci, dar cei din urmă nu ajung niciodată să citească ce se scrie despre ei. De aceea, călătoria aceasta literară reprezintă un mic efort pentru a schimba situația.

Pe parcursul călătoriei, au fost organizate târguri de carte de dimensiuni restrânse, iar biblioteca a fost deschisă publicului. Localnicii pot merge și citi cărțile pe loc, nefiind percepută vreo taxă la fața locului. În cazul persoanelor care vor să cumpere cărți, este acordată o reducere de 20%. Dar vânzarea cărților nu este scopul principal al proiectului. Sunt și împrumutate, ideea de bază fiind ca oamenii să pornească discuții despre importanța cititului.

Unul dintre cele mai importante stimulente oferite de inițiatorii proiectului bibliotecii mobile este reprezentat de stocul său, care include basme, bestselleruri și thrillere. Societatea care cuprinde cetățenii, părinții, profesorii și prietenii are obligația de a inspira și încuraja tinerii să citească mai multe cărți. Numai cu ajutorul cărților poate fi creată o lume fără granițe, în care fiecare persoană poate să își atingă adevăratul potențial.

Surse: https://mymodernmet.com/indian-book-van/
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-35742282