Chiar dacă am fi putut să ne întoarcem la normalitatea de dinainte de pandemie, probabil că tot ne-am fi regăsit în diverse situații în care am fi avut de-a face cu plictiseala. Diferența este că am fi avut la dispoziție mai multe modalități prin care să putem combate plictiseala. Sau mai mulți… prieteni? Dar nu trebuie să ne pierdem speranța, mai ales având în vedere că putem conta, ca întotdeauna, pe prietenii noștri de bază: cărțile și protagoniștii care ne poartă în lumi de poveste. Iată cum poți să combați plictiseala cu cărți!

Motivele pentru care oamenii citesc cărți

Unii preferă cărțile pentru că uită de orice altceva atunci când le citesc. De stres, de griji, de probleme. Alții preferă cărțile pentru tot ceea ce învață din ele. Sau pentru faptul că îi ajută să își îmbogățeacă vocabularul. Și memoria poate fi îmbunătățită cu ajutorul lor. Însă ce au toți oamenii în comun? Se plictisesc. Unii mai ușor, alții mai greu. Dar cărțile pot fi folosite în ambele situații. Cum? Citește mai jos!

Moduri prin care poți să combați plictiseala cu cărți

1. Începe un club de carte virtual

Poate că înainte făceai parte dintr-un club de carte, unde mergeai și vorbeai cu alți cititori despre cărțile pe care le alegeați împreună. Dar de ce ar trebui să se schimbe acest lucru? Chiar dacă nu vă mai vedeți, puteți face toate aceste lucruri și din intimitatea propriei locuințe. Vorbește despre personajul tău preferat cu ceilalți cititori, alegeți împreună cărți în continuare, discutați-le.

2. Joacă-te diferite jocuri legate de cărți

Poți găsi destul de multe quizz-uri care au la bază cărți. De exemplu, poți citi aceeași carte împreună cu cei dragi, după care fiecare dintre voi își poate alege un personaj pe care să îl interpreteze. Sau puteți pregăti mai multe replici pentru personaje: unele false și unele adevărate. Și puteți ghici care dintre acestea chiar au fost scrise de autorul cărții. Sau puteți pregăti mai multe întrebări pentru o carte și răspunde pe rând la ele, pe echipe.

3. Descoperă poveștile scurte și nuvelele

Atunci când termini de citit o carte, parcă abia aștepți să începi o nouă carte. Mai ales dacă este vorba despre o poveste scrisă în mai multe volume. Dar nu trebuie să citești mereu cărți voluminoase, în special atunci când simți că nu ai timp pentru nimic. Nu te va judeca nimeni dacă vei citi o carte mai subțire sau o serie de povestiri. Sunt mulți autori care au scris și astfel de literatură pe lângă romanele prin care s-au făcut cunoscuți. Un exemplu este George R.R. Martin, autorul cunoscutei serii „Urzeala Tronurilor”. Un alt exemplu este și Dama de Treflă, care a scris și „Suflete captive”, o serie de povestiri, după ce s-a făcut cunoscută prin romanele sale.

4. Rearanjează-ți cărțile în bibliotecă

Ai citit toate cărțile pe care le aveai în bibliotecă? Mai durează până când ajunge comanda de cărți noi? Nu mai ce jocuri să te joci? Este momentul să rearanjezi cărțile de pe rafturi. În funcție de culoare, în funcție de categorie, în funcție de autor… în funcție de data publicării. Alege tu cum vrei să arate biblioteca ta.

Tu ce alte idei ai pentru a transforma cărțile în prietenul de nădejde atunci când te plictisești? Spune-ne în comentarii!

Sursă foto
Bookzone