Christian Dior – povestea fascinantă a designerului care a pus feminitatea clasică într-o lumină nouă

Un superstițios, colecționar de amulete și adept al astrologiei, Christian Dior (1905-1957) și-a înființat casa de modă la Paris în 1946, la îndemnul unei ghicitoare care a prezis că sora lui Dior, membră a rezistenței franceze deportate de Gestapo, va supraviețui. „Noul look” al său, precum și fustele cu talie îngustă și corolă au revoluționat moda monotonă din timpul războiului și, în contrast cu minimalismul lui Chanel și Lanvin, stilul rafinat al lui Dior s-a bucurat de un succes imediat. Fiu al unui producător de îngrășăminte bogat care a dat faliment în timpul crizei economice, Dior, un homosexual discret, s-a răzvrătit împotriva tatălui său burghez, îmbrățișând lumea artistică a mamei, horticultoare și expertă în flori.

A început prin deschiderea unei de galerii de artă în Paris, expunând lucrări cubiste și dadaiste în anii 1930. Decizia sa de a deveni creator de modă a venit după o călătorie spirituală pe insula Ibiza. O autobiografie uimitoare, scrisă cu eleganță, îl dezvăluie pe Dior –omul, cel care a fost un șef dur, un captiv al propriului succes – chinuit de neliniști chiar și în somn – care s-a risipit în goana frenetică de a trăi ca un lord pentru a compensa anii de luptă. În Povestea unei vieți, Marie-France Poncha dezvăluie tot ce nu știai despre designerul care a schimbat modul în care ne rapotăm astăzi la modă. Printre cărțile anterioare ale lui Pochna se numără biografiile miliardarului Gianni Agnelli și ale creatoarei de modă Nina Ricci.

Christian Dior este personalitatea căreia i s-a acordat atât atenție, cât și cerneală, așadar, librăriile abundă în titluri despre celebrul designer, însă Marie-France Poncha este aici pentru a-ți spune ceea ce nu există deja pe Wikipedia și în celelalte cărți. O autobiografie stufoasă care promite perspective unice asupra omului Christian Dior, atât în plan personal, cât și profesional, oferind o nouă perspectivă asupra moștenirii sale. Una dintre dezvăluirile impresionate ale artistului constă în faptul că a fost puternic influențat de ghicitoare și clarvăzători în adolescență. Un clarvăzător i-a spus odată: „vei fi foarte important pentru femei”. 

Pe măsură ce vei parcurge acest volum epic, te vei întreba dacă este posibil ca o persoană să aibă o asemenea gândire infantilă la începutul secolului XX? Pochna fie a extrapolat, fie a presupus pur și simplu gândurile cele mai intime ale artistului. Având în vedere că rudele și apropiații lui Christian Dior nu mai sunt în viață, această carte a rămas singura mărturie vie a celui care a revoluționat moda în ultimii 50 de ani. 

Povestea unei vieți este o carte stufoasă, plină de amănunte de tot felul, de la locuri, întâmplări și nume de personalități alături de care Christian Dior a colaborat. Dacă ești pasionat de cultură sau istoria artei, aceasta este cartea perfectă pentru măsuța de cafea și pentru momentele în care îți dorești să faci o cercetare mai amănunțită. O găsești pe rafturile virtuale ale librariei online Bookzone.

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.