Cărțile de dragoste au ceva aparte. Vorbesc despre sentimente și emoții speciale pe care, de cele mai multe ori, le simți doar de câteva ori în viață. Dacă reușești să găsești povestea potrivită, vei obține tot ce îți dorești mai mult de la o carte: te vei atașa cu adevărat de personaje și acțiunea te va captiva în totalitate, neputând să o mai lași din mână. 

Uneori, îți vei aminti de diferite lucruri de care probabil ai uitat și vei zâmbi fără să îți dai seama sau chiar vei plânge, alteori vei începe să visezi cu ochii deschiși, rămânând cu imaginile descrise cu atâta sensibilitate. Se poate spune că genul cărților de dragoste te ajută să evadezi din realitate, însă în alt fel decât o fac cele fantasy, ele te conduc într-o călătorie a simțurilor. 

Cuprins 

 1. Tipuri de romane de dragoste
 2. Cele mai bune romane de dragoste
 3. Cele mai frumoase romane de dragoste românești
 4. Cele mai frumoase romane de dragoste din literatura universală

1. Tipuri de romane de dragoste

Probabil crezi că știi cum funcționează romanele de dragoste și poți prezice cu ușurință ce se va întâmpla în continuare. De obicei, regăsești povestea clasică în care cei doi protagoniști trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Însă, acest gen este mai complex decât ai crede. Desigur, finalul fericit este o componentă universală pentru acest tip de cărți, însă ele se împart în mai multe subgenuri. Odată ce te familiarizezi cu ele, vei descoperi ce ți se potrivește și îți va fi mai ușor să găsești noi cărți de citit. 

 • Romane de dragoste istorice. Acțiunea se petrece în trecut. În acest tip de romane vei descoperi povești de dragoste între regi și regine, duci, conți sau negustori. Vei găsi, în plus și  detalii despre societatea perioadei respective. (exemplu: Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies)
 • Romane de dragoste contemporane. Acest subgen se leagă tot de timpul în care se petrece acțiunea. Acțiunea romanelor de dragoste contemporane se petrece, de obicei, în aceeași perioadă în care autorul a scris-o, în zilele noastre, de aceea, cititorul se poate identifica mai ușor cu probleme și sentimentele protagonistei. (exemplu: Străinul de lângă mine de Irina Binder)
 • Romane de dragoste erotice. Dacă preferi romanele mai grafice și vrei să-ți descoperi sexualitatea, atunci ar trebui să citești câteva romane erotice. De obicei, în astfel de romane se urmărește evoluția personajelor în toate planurile, în special cel sexual. (exemplu: Cincizeci de umbre ale lui Gray de E.L. James)

2. Cele mai bune romane de dragoste

Dacă îți dorești să pătrunzi în povești de dragoste mai neașteptate, poți încerca următoarele titluri:

 • La sud de graniță, la vest de soare de Haruki Murakami. O poveste impresionantă în care destinul aduce iar împreună doi îndrăgostiți, se reîntâlnesc după ani întregi de separare. Hajime este urmărit constant de amintirea frumoasei Shimamoto, prietena da din copilărie, pe care, apoi, o întâlnește neașteptat în barul lui de jazz din Tokyo, de parcă destinul îi ghidase acesteia pașii aici, acum, tocmai cu acest scop. Singura problema este că deja are o familie. 
 • Înainte să te cunosc de Jojo Moyes. Este o poveste contemporană despre renunțare și despre iubire. Dacă îți dorești o poveste mai realistă care să te țină cu sufletul la gură atunci cărțile lui Jojo Moyes sunt răspunsul.
 • Unsprezece minute de Paulo Coelho. În cazul în care preferi romanele erotice, atunci ar trebui să încerci romanul lui Coelho, în care Maria redescoperă iubirea după prima ei experiență dezamăgitoare. În călătoria ei de autodescoperire trebuie să aleagă între plăcerea sexuală și iubirea pură. 

3. Cele mai frumoase romane de dragoste românești

Există foarte multe romane de dragoste scrise de autori români care merită citite. Dacă nu știi cu ce să începi, poți alege unul din următoarele titluri:

 • Fluturi de Irina Binder. Descoperă întâmplări de basm care se petrec chiar în România. Protagonista, o fată modestă și plină de bun-gust ajunge în lumea extravagantă a lui Matei și a prietenului său Robert. În această serie vei trece prin toate emoțiile posibile: vei suferi, te vei bucura de lucruri simple și vei simți fluturi în stomac. Ca în viață. 
 • Ecoul iubirii de Eliana Popa. Acest roman îmbină pericolul cu simțămintele puternice ale iubirii. Află povestea a doi tineri a căror viață urmează să se schimbe prin puterea iubirii.
 • Prejudecăți. O iubire interzisă de Simona Lungu. Această carte, pe lângă o poveste de iubire împiedicată de prejudecăți, așa cum spune și titlul, oferă o mulțime de lecții de viață. Este o poveste care îți arată că iubirea este mai presus de orice și că judecata oamenilor nu este mereu prielnică. 

4. Cele mai frumoase romane de dragoste din literatura universală

Pe lângă clasica serie Pe aripile vântului de Margaret Mitchell, poți alege o mulțime de alte cărți de dragoste din literatura universală. În acest caz împuști doi iepuri dintr-o lovitură: te bucuri de un gen preferat de tine, în timp ce îți adaugi în colecția de cărți citite lecturi obligatorii și bine cunoscute. Iată câteva titluri cunoscute pe care trebuie să le citești:  

 • La răscruce de vânturi de Emily Brontë 
 • Rebecca de Daphne du Maurier
 • Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
 • Jane Eyre de Charlotte Brontë
 • Mândrie și Prejudecată de Jane Austen

Prin urmare, există foarte multe cărți romantice din care să alegi, fiecare cu farmecul ei. Tot ce trebuie să faci este să te gândești ce se potrivește dispoziției tale și să te apuci de citit. 

Sursă foto: Pexels.com