Filmele sunt văzute atât ca o activitate socială ușoară, cât și ca o explorare amănunțită a defectelor și a reușitelor societății. Poate fi vorba despre o escapadă de două ore sau de o imersiune în lumea artei. Iar în zilele noastre, filmele fac parte din viața tuturor, de la copii la adolescenți și adulți. Cine nu a văzut „Vrăjitorul din Oz” sau ”Jurassic Park”? Deși unele scenarii sunt originale, multe filme clasice au fost adaptate după cărți. Indiferent dacă este vorba despre o carte de copii sau un roman science-fiction, ecranizările reprezintă o nouă perspectivă pentru cititori. Mai jos vei regăsi câteva dintre cele mai frumoase filme care au avut la bază cărți. Iată care sunt acestea!

Care sunt cele mai frumoase filme inspirate din cărți?

1. „Mary Poppins” de P.L. Travers

Mary Poppins de P.L. Travers

Filmul din 1964, în care au jucat Julie Andrews și Dick Van Dyke, și cel din 2018, cu Emily Blunt și Lin-Manuel Miranda, au avut la bază cărțile din seria „Mary Poppins” de P.L. Travers. Multe scene au fost realizate pornind de la vinietele din colecția inițială de patru cărți. Cu toate acestea, cititorii vor observa că personajul principal este mai dur și mai ciudat decât omologii săi pe ecran. Cărțile includ și unele momente magice care nu au fost incluse în filmele realizate de Disney. Cu alte cuvinte, cititorii vor avea parte de scene pe care cei care se uită la filme nu au cum să le vadă.

2. „Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum

Vrajitorul din Oz de L. Frank Baum

„Vrăjitorul din Oz” se află pe lista filmelor pe care mulți le-au văzut în copilărie. Realizat în 1939 de MGM, cu Judy Garland într-unul din rolurile principale, este bazat pe cele 14 cărți din seria Oz scrisă de Baum. Cărțile au reprezentat inspirația pentru multe adaptări cinematografice. Pe lângă ilustrațiile superbe desenate de W.W. Denslow, cărțile prezintă mult mai multe detalii care lipsesc din film.

3. „Nașul” de Mario Puzo

Adesea filmele care au la bază o carte nu sunt atât de bune pe cât s-ar aștepta lumea. Însă acest lucru nu se aplică și în cazul filmului „Nașul”, realizat de Francis Ford Coppola. Dimpotrivă, este considerat a fi unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Cu toate că Mario Puzo s-a implicat în scenariul filmului, nici cartea nu ar trebui ignorată, chiar dacă vezi filmul.

4. „Jurassic Park” de Michael Crichton

Jurassic Park de Michael Crichton

Bazat pe romanul lui Michael Crichton, filmul realizat în 1993 de Spielberg a încântat și uimit audiențele. Cu toate acestea, filmul a fost adaptat pentru a fi pe placul unei audiențe mai mari, însă cartea lui Crichton este mai violentă, putând chiar să îi facă pe cititori să aibă coșmaruri. În film chiar și personalitățile personajelor sunt schimbate, în special când vine vorba despre John Hammond. Cartea include și câteva personaje importante care nu apar în film, în același timp oferind o perspectivă științifică asupra a ceea ce se întâmplă pe insula Isla Nublar.