Ce se întâmplă atunci când te „pierzi” într-o carte

Indiferent dacă ești tipul de cititor care parcurge o carte întreagă în fiecare săptămână sau dacă încă citești acel bestseller pe care unul dintre prietenii tăi ți l-a recomandat în urmă cu câteva luni, psihologii și studiile realizate de aceștia au ajuns la concluzia că timpul tău este valorificat atunci când te „pierzi” într-o carte. Chiar dacă a trecut ceva timp de la ultima ta întâlnire cu o carte bună, experții au câteva motive prin care s-ar putea să te convingă să oferi mai mult timp cititului.

Ce cărți te ajută să te pierzi în poveștile lor?

Unul dintre avantajele ficțiunii este că pur și simplu oferă plăcere. Poate fi evadarea perfectă când ai de-a face cu plictiseala sau stresul. Poveștile ne permit să ne simțim conectați cu alții. Ne fac să ne simțim că facem parte din ceva mult mai important.

Când vine vorba de cărțile care te ajută să te pierzi în poveștile lor, este mai probabil să poți evada dacă citești texte calitative conform specialiștilor, însă calitatea în acest caz este subiectivă și diferă de la persoană la persoană. În cazul unor cititori, este nevoie de o poveste care avansează rapid, iar pentru alții este mai important un stil de scriere poetic sau personaje cu care să poată empatiza ușor. Iar unii oameni sunt mai atrași de un anumit tip de poveste, cum ar fi o poveste de dragoste sau un thriller.

Motivele pentru care ar trebui să te „pierzi” într-o carte

  • Poveștile altor oameni ne ajută să devenim cine vrem să fim

Cititul ne ajută să gândim și să simțim în alte moduri față de cum eram obișnuiți. Renunțăm la unele dintre obiceiurile și gândurile noastre și vrem să devenim alte persoane în circumstanțe în care nu ne-am fi aflat altfel. Într-un studiu realizat în 2009, participanții care au citit ficțiune și-au schimbat trăsături de personalitate mai ușor și au experimentat emoții mai intense decât cititorii de non-ficțiune. Aceste schimbări nu au fost evaluate ca fiind bune sau pozitive, însă au convins cititorii să acorde o atenție mai mare dezvoltării personale.

  • Cititul ne oferă acel sentiment de apartenență de care au nevoie oamenii

Lectura asigură o nevoie importantă de care avem nevoie ca oameni. Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au demonstrat într-un experiment că lectura satisface nevoia conexiunii umane, deoarece poate imita ceea ce simțim în timpul interacțiunilor sociale reale. 140 de studenți au fost rugați să citească „Amurg” sau „Harry Potter” pentru o jumătate de oră. După aceea, studenții au raportat că au simțit că au devenit parte din lumea personajelor și că au experimentat aceleași sentimente de satisfacție și fericire ca în cazul interacțiunilor sociale din viața lor obișnuită. Conexiunea socială este o nevoie puternică. Oricând ne simțim conectați cu alții, ne simțim bine.

  • Lectura ne antrenează diferite abilități

Ficțiunea ne ajută să înțelegem mai bine, să ne conectăm și să interacționăm cu alte persoane în lumea reală. Desigur, după ce lăsăm cartea jos din mână. Studiile au arătat că persoanele care au citit predominant cărți de ficțiune au avut un scor mai mare la testele de empatie și abilități sociale. Dacă te regăsești într-un personaj într-o anumită măsură, poți ajunge să duci o viață diferită temporar.

  • Cărțile sunt hrană pentru creier și ne ajută să trăim mai mult

Am auzit de atâtea ori că lectura ne îmbogățește vocabularul. Dar cititul este benefic și pentru alte abilități cognitive, prin stimularea circuitelor neuronale din creier. Iar studiile arată că lectura poate avea beneficii semnificative pe termen lung. Cititul, prin stimularea creierului, poate menține activitatea creierului ridicată, astfel încât să poată preveni declinul cognitiv care este asociat cu o varietate de afecțiuni. Persoanele care citesc trăiesc mai mult decât cele care nu citesc.

  • Avem parte de escapada mult dorită

Atunci când avem nevoie de o pauză de la rutina zilnică sau de la stresul cotidian, cititul ne poate distrage atenția de la griji. Te lasă să evadezi temporar. Cititorii care sunt absorbiți într-o lume de poveste nu se mai gândesc la problemele personale. Studiile arată că mai multe activități ne pot ajuta să avem o stare de spirit mai bună, de la cărți la seriale și muzică. Data viitoare când te simți nervos sau anxios, poți deschide o carte și încerca să te calmezi punând pe pauză pentru o perioadă tot zgomotul lumii în care trăim.

Sursă foto
Freepik

Nu sunt comentarii

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va aparea public.