Lectura este, uneori, un mod interesant de evadare din cotidian și de a călători cu ajutorul minții și imaginației în diverse decoruri pe care autorii cărților le-au creat. Cititul are nenumărate beneficii pentru sănătatea creierului, dovedite prin studii clinice. Astfel, nu doar că petrecerea timpului în lumea literelor îmbunătățește conexiunile neuronale și previne degradarea celulelor nervoase, dar, odată cu înaintarea în vârstă, reduce efectele episoadelor depresive și stresul. De asemenea, întărește și capacitatea de empatizare și îți îmbogățește considerabil vocabularul. 

Cărțile sunt esențiale pentru umanitate în diverse moduri, de la îmbogățirea culturală până la înlesnirea petrecerii timpului liber într-un mod plăcut și captivant. Acestea au rezistat testului timpului de la inventarea scrisului până în prezent, fiind, de secole, surse de inspirație, căutări și chiar plăcere. 

Deși, astăzi, televiziunea și, mai ales, internetul acaparează proporții copioase din timpul și atenția oamenilor, oferind surse de distracție și informare cu o ușurință nemaiîntâlnită de-a lungul timpului, nimic nu se poate compara încă cu o carte bună. Paginile citite aprind imaginația, oferă noi idei, îți pun la încercare perspectivele și oferă soluții noi și înțelepciune. La fiecare vârstă vei găsi volume relevante care vor duce beneficii vieții tale personale sau profesionale, dar unele dintre cele mai îndrăgite genuri literare care te vor marca vor rămâne cărțile de aventură. 

Cuprins

1. Primele cărți de aventură din istoria umanității 

2. De ce cărțile de aventură pentru copii și adulți sunt preferate de majoritatea cititorilor? 

1. Primele cărți de aventură din istoria umanității

Sumerienii sunt cei care au dat lumii, pe lângă inventarea roții, a vieții urbane și a orașelor, a scrisului ori la codurilor de legi, primele exemple de literatura scrisă. Antica Mesopotamie, creuzetul civilizației, așa cum mai este denumită, este locul unde legendele și poveștile orale, transmise probabil de milenii în mod oral, au fost pentru prima data transcrise pe celebrele tăblițe de lut ars – primele cărți din istoria omenirii. 

Scrisul în sine a fost dezvoltat de sumerieni sub forma cunoscutelor litere cuneiforme imprimate în lut cu ajutorul unor fragmente de stuf acum mai bine de 6000 de ani. Primele texte scrise erau doar documente administrative sau de natură economică, evidențe ale unor inventare de bunuri sau alimente ori notarea unor datorii. Dar, începând cu mileniul al III-lea înaintea erei noastre, scribii sumerieni au început să copieze unele esee, imnuri, chiar și poezii, ori să transcrie unele mituri și legende. 

Cea mai veche scriere de ficțiune  ce poate fi încadrată la categoria aventură a literaturii universale este probabil ”Epopeea lui Ghilgameș”, de fapt un poem mitologic apărut cam în aceeași perioadă cu primele scrieri de natură literară. Este o poveste plină de acțiune ce are drept personaj principal un rege sumerian cu același nume, descris ca având o ascendență divină. De-a lungul intrigii, sunt descrise aventurile eroului care omoară monștri, se întâlnește cu zeii și caută soluția nemuririi – desigur cu rezultate tragice. 

Mai târziu, în epoca medievală, unele dintre cele mai populare cărți de aventuri au fost celebrele saga ale vikingilor scrise la cateva sute de ani după faimoasele raiduri ale oamenilor nordului, prin transcrierea povestirilor orale expuse de barzii ce colindau comunitățile și ilustrau faptele de arme ale unor renumite căpetenii sau explorările unor celebri navigatori ai epocii amestecate cu mitologia nordică. Cam în aceeași perioadă, romanele medievale, considerate pe atunci veritabile cărți istorice, se îmbogățeau cu epopei cum ar fi Beowulf, în lumea anglo-saxonă, sau romanele cavalerilor Mesei Rotunde a Regelui Arthur. 

În epoca modernă, romanele de aventuri abundă, insă merită menționate celebrele serii ale lui Jules Verne, care sunt eminamente cărți de aventură pentru adolescenți dar, în egală măsură și pentru adulți. 

2. De ce cărțile de aventură pentru copii și adulți sunt preferate de majoritatea cititorilor?

Aventurile sunt importante pentru oameni în mai multe feluri. Relatarea lor este, de fapt, o formă de poveste a creșterii și a devenirii ființei umane. De aceea, poate, majoritatea cărților de acest gen sunt istorisiri despre propriul drum al descoperirii de sine a personajului principal. 

Cel mai probabil, poveștile au rămas în mentalul colectiv cu o importanță covârșitoare datorită mileniilor întregi în care acestea constituiau practic singura cale de transmitere, orală, a cunoștințelor, experiențelor și imaginarului de la o generație la alta. Nu degeaba, poveștile în jurul focului sunt și azi un scenariu care aprinde imaginația și dorința de a asculta aventuri povestite lângă sursa de energie care a diferențiat fundamental specia de restul regnului animal.

Astăzi, locul focului și al poveștilor istorisite oral este luat de cărțile polițiste sau SF ori romanelor de ficțiune care, toate, sunt parte a genului de aventură atât de căutate de public.

În definitiv, literatura de aventură este și o formă relativ ieftină și accesibilă de evadare din cotidian. Prin ele, cititorul se deconectează de la gândurile sau grijile zilnice pentru a se bucura de o ”călătorie” pe tărâmuri stranii, depărtate și acțiuni și personaje misterioase, ori intrigi complicate. Toate se lasă descoperite pagină cu pagină, hrănind imaginația – una din cele mai importante laturi ale inteligenței umane.

Sursa foto: pixabay.com