Scriitori francezi sunt renumiți în toată lumea pentru gândirea lor radicală și pentru tehnicile revoluționare care au susținut întotdeauna inovația. Printre cele mai inventive creații din această țară se numără și cartea care poate fi citită doar în 200 de milioane de ani. Descoperă care este motivul pentru care o lectură poate dura atât de mult timp!

De ce sunt unele cărți speciale?

Unele cărți nu sunt cu adevărat apreciate în momentul în care sunt lansate. Poate că abordează un subiect cu mult înaintea timpului lor sau sunt prezentate într-o formă cel puțin ciudată. Însă exact aceste particularități le fac atât de speciale, iar cei care le descoperă sunt absolut uluiți de ceea ce au descoperit. Este și cazul cărți scrise de Raymond Queneau, care este o sursă de inspirație atunci când vine vorba despre formatul unei cărți.

Cum arată cartea care poate fi citită doar în 200 de milioane de ani?

„Cent mille milliards de poèmes” („O sută de miliarde de poeme”) este cartea revoluționară a lui Raymond Queneau. Este cartea care poate fi citită doar în 200 de milioane de ani. A fost publicată pentru prima dată în 1961 și este cunoscută pe teritoriul Franței, dar rămâne în continuare necunoscută în restul lumii.

Cartea reprezintă o serie de 10 sonete tipărite, dar unicitatea sa este dată de faptul că fiecare vers este așezat pe o fâșie diferită de carton. Având în vedere că cele 10 sonete folosesc același tip de rimă și aceleași sunete care rimează, orice vers din oricare dintre sonete poate fi combinat cu oricare altele. În total, pot fi formate 100.000.000.000.000 de poezii diferite. Autorul estimează acest număr în explicația introductivă și este doar o estimare brută, pentru că ar fi nevoie de aproximativ 200 de milioane de ani pentru a citi toate combinațiile posibile.

Designul special al acestei cărți este inspirat din cărțile pentru copii cu imagini, în cadrul cărora fiecare pagină este secționată în benzi orizontale, care pot fi date separat, formând astfel pagini diferite. În cărțile pentru copii, pot fi alese diferite de combinații pentru secțiuni ale corpurilor personajelor (cap, corp și picioare), dar în cartea care poate fi citită doar în 200 de milioane de ani este vorba despre cuvinte.

Raymond Queneau a lucrat mulți ani pentru editura Gallimard, unde a început ca cititor în 1938. A fost romancier, poet și critic francez, având o reputație foarte bună printre colegii săi datorită umorului său cinic. După cum sugerează această carte, Queneau a fost pasionat de matematică, pe care a folosit-o ulterior ca sursă de inspirație. A devenit și membru dedicat al Société Mathématique de France (Societății de Științe Matematice din Franța) în 1948.

Sursă foto
Fondation Martin Bodmer
Linternaute.com