Alicia Tapia este bibliotecară la o școală din San Francisco. Aceasta a înțeles rolul vital pe care îl pot juca cărțile atunci când vine vorba despre promovarea iubirii pentru învățat și literatură. Iată cum a ajuns la ideea de a se plimba cu bicicleta cu cărți gratuite prin oraș!

Bucuria cititului este răspândită de bicicleta cu cărți gratuite care se plimbă prin San Francisco

Biblioteca-mobilă-cu-cărți-gratuite

Pentru a răspândi această influență pozitivă pe care o au cărțile, în mai 2013 a pornit proiectul Bibliobicicleta, care constă într-o bibliotecă cu cărți atașată la o bicicletă. Proiectul este finanțat cu ajutorul donațiilor și se desfășoară doar în San Francisco. Însă care a fost reacția oamenilor la bicicleta cu cărți gratuite care se plimbă prin San Francisco?

Având în minte scopul de a insufla iubirea pentru citit, învățat și pedalat, Tapia își petrece timpul liber călătorind prin parcuri, pe plaje, cartiere și zone cu o populație crescută de persoane fără adăpost, pentru a aduce cărțile gratuite persoanelor care nu au acces regulat la acestea. Adulții și copiii pot lua o carte de pe bicicletă, dintr-o colecție de aproximativ 100 de titluri. Uneori, oamenii donează cărțile pe care le-au citit deja, ajutând astfel să fie mereu materiale disponibile pentru următoarea zi.

Deși pedalatul prin San Francisco cu o remorcă plină de cărți poate fi o activitate obositoare, experiența prin care împărtășește bucuria cărților merită tot efortul din lume, după cum a declarat Tapia. Conform acesteia, cărțile au o influență asupra creierului uman pe care nu o mai are nimic altceva. Cu ajutorul cărților oamenii descoperă fericirea și empatia, perspectivele noi și entuziasmul pentru citit. Pe lângă aceste beneficii, studiile în domeniu au descoperit și alte avantaje care vin la pachet cu această activitate. Printre acestea se numără și: stimularea mentală, reducerea stresului din viața cititorilor, extinderea vocabularului, îmbunătățirea memoriei și a puterii de concentrare.

Sursă: My Modern Met